Region YSLAJDER

ŠTA ĆE BITI SA DRŽAVNIM APOTEKAMA U SREDNJEM BANATU?

apoteka

NOVA CRNJA – Kakva je sudbina državnih apoteka koje se nalaze u sastavu domova zdravlja u srednjobanatskom regionu, u ovom trenutku teško je reći. Ono što se sigurno zna jeste da je u najvećim problemima novobečejski Dom zdravlja i da bi apoteke mogle biti izdate u zakup privatnim farmaceutima.

 

apoteka

 

Prema dostupnim informacijama, dug Doma zdravlja Novi Bečej dostigao je cifru od 132 miliona dinara, a za režijske troškove valja dodati još pet miliona. Rešenje se vidi u razdvajanju pa izdavanju apoteka. Situacija u novocrnjanskom domu zdravlja nešto je bolja.

 

– Držimo glavu iznad vode. Imamo tri apoteke i istina je da one u ovakvom sistemu, sa 12 odsto marže, ne mogu da budu rentabilne. Ali, izdavanje u zakup privatnicima sigurno nije rešenje. Teško da će privatnik držati apoteku u selu gde mu se ne isplati. Selo je sve siromašnije, sa pretežno staračkim domaćinstvima, u apoteci se podižu lekovi na recept a ne kupuje ništa drugo. To je tako, ali ima li pravo i meštanin malog sela na apoteku – pita se direktorka novocrnjanskog Doma zdravlja Danica Vučurević Đukin.

 

Situacija je teška i u domovina zdravlja u Sečnju i Žitištu, ali i tamo su završni bilansi na pozitivnoj nuli. Bar za sada.

 

Sindikat zaposlenih u zdravstvu, inače, poslao je protestno pismo pre nekoliko dana na adrese premijerke i resornog ministra. U pismu oštro komentarišu izdavanje državnih apoteka u Somboru, i tvrde da je to urađeno protivzakonito.

 

Posle vrelog leta za državne farmaceute sigurno stiže i vrela jesen. Situacija u mnogima nije održiva, pa će se pribeći nekom od rešenja: izdavanju državnih apoteka privatnim farmaceutima ili možda nekim oblikom javno – privatnog partnerstva.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Sela su opljačkana do kostiju i sve što vredi je odneto u Beograd(prvenstveno) i Novi Sad.Sada glume kapitaliste i igraju tržišnu utakmicu,najbolje je sela spaliti do temelja i raseliti preostalo stanovništvo.Više su troškova državi napravili Beogradski navijači bacanjem topovskih udara i incidentima na Evropskim utakmicama nego sve seoske apoteke Banata zajedno.Sram vas bilo.