Region

Srbi i Mađari promovišu Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“

Opština Novi Bečej sa gradom Šandorfalva do kraja marta 2020. godine sprovodi projekat u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije pod nazivom „Rehabilitacija zajedničkog i kulturnog nasleđa u cilju budućeg razvoja regiona“.

 

Projekat se odnosi na dva zaštićena prirodna dobra – Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, kada je u pitanju opština Novi Bečej, odnosno na jezero Nadoš koje se nalazi na teritoriji Šandorfalve, koja je i nosilac projekta. Vrednost dela projekta koji se odnosi na opštinu Novi Bečej iznosi oko 220.000 evra.

 

Akcenat je stavljen na promovisanje zajedničkih prirodnih i kulturnih vrednosti, pre svega kroz turizam i turističke aktivnosti. Okosnica projekta u opštini Novi Bečej je Slano Kopovo, a deo aktivnosti koji će se sprovoditi na području ovog specijalnog rezervata prirode podeljen je u dva segmenta.

 

– Jedan segment obuhvata infrastrukturne radove, i to izgradnju dva prilazna puta do samog spuštanja u rezervat. Biće izgrađen priključak sa Miloševačkog puta u dužini od oko 400 metara, sa proširenjem za parking, i okretnica za autobuse, kao i prilaz s druge, Bašaidske strane, u dužini od oko 1.000 metara. Upravo na ovaj način ćemo umnogome olakšati prilaz, pre svega turistima do samog rezervata, a takođe i ljudima koji rade na Slanom Kopovu – objasnila je članica projektnog tima Silvija Ivanić.

 

Predviđena je i izgradnja suvenirnice, pošto je zamišljeno da se u okviru projekta izrade i standardizuju suveniri.

 

– Izgradnjom i postavljanjem suvenirnice imaćemo prostor u kojem će ti suveniri biti izloženi i odakle će se dalje plasirati na tržište – naglasila je Ivanić.

 

U okviru aktivnosti biće postavljena i četiri informativno – edukativna interektivna punkta kao zamena za standardne info table sa često suvoparnim tekstovima. Takođe, tokom naredne godine biće organizovane i radionice za decu, foto-safari i Festival ždralova.

 

Kada je reč o segmentu projekta koji se odnosi na kulturno nasleđe, član projektnog tima Novica Blažin najavljuje orgnizaciju likovne kolonije „Tiska akademija akvarela“ i Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“.

 

– Što se tiče „Tiske akademije akvarela“, tema će po prvi put biti Slano Kopovo, pa će umetnici, a planirano je da ih bude dvanaest, prvenstveno iz Srbije i Mađarske, imati zadatak da ga predstave na platnu. Plan je da se likovna kolonija održi od 12. do 18. avgusta sledeće godine. Umetnicima ćemo organizovati izlete do Slanog Kopova, gde će dobiti inspiraciju za svoja dela. Isto tako ćemo ih sprovesti i po Novom Bečeju i pokazati im neke druge kulturne i prirodne vrednosti- istakao je Blažin.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM