Region

Slavski dani u Belom Blatu, lovci organizovali tradicionalnu šicaru (Foto)

Slavski dani u Belom Blatu

Nedavno su Beloblaćanke i Beloblaćani obeležili Dan sela. Raznovrsnim sadržajima i aktivnostima, ovo tradicionalno trodnevno obeležavanje slave sela u sebi nosi karakter nostalgičnog eha iz nekog drugog vremena, za nas i dalje prihvatljivog i održivog.

 

Petak je bio posvećen Mesnoj zajednici i tog dana je održana svečana sednica Saveta MZ uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, predstavnika Gradske uprave Zrenjanina i okolnih mesnih zajednica. Pre svečane sednice Saveta položeno je cveće na spomen obeležje palim borcima Drugog svetskog rata i tom prilikom je održan prigodan kulturno – umetnički program pijetetskog karaktera. Tog dana otvorena je i kuća Goklera, svojevrsni zavičajni muzej, koji će takođe biti uvršten kao destinacija za posetioce.

 

Drugi dan je, po tradiciji, posvećen društvenim organizacijama ali je to u poslednjih nekoliko godina prilično reducirano iz objektivnih razloga, pre svega tehničko – organizacionog karaktera. Ovog slavskog vikenda lovci su organizovali tradicionalnu šicaru i druženje sa gostima u svom domu. Uveče je u Domu kulture održana prava seoska igranka, kao nekada, s puno dobre energije i u pravom raspoloženju.

 

Nedelja je bio dan gostiju i prijatelja, kada se organizuju slavski ručkovi i tradicionalne šetnje do centra sela. Svakako da je kupovina kretoša, svilenih bombona i liciderskih srca neizbežna, naravno i štrapacirung, a za one spretnije ili hrabrije i vožnja ringišpilom. Kao centralni događaj tog nedeljnog dana bila je tradicionalna beloblatska riblja čorba, koja je ove godine okupila 20 ekipa iz sela i okruženja. Ovogodišnji organizator manifestacije bila je MZ, potpomognuta od strane Grada Zrenjanina, sponzora i mesnih volontera. Po rečima žirija, svi učesnici su bili izuzetno kreativni i sama činjenica da je bodovna razlika u ocenjivanju bila minimalna, govori u prilog izjednačenosti kvaliteta. Tri prvoplasirane ekipe dobile su pehare i robne nagrade, kvalitetne drvene stolice i sto, zahvaljujući sponzorstvu mesne stolorije „Hanjik“, dok su ostale takmičarske ekipe dobile zahvalnice za učešće i majice sa logom manifestacije.

 

Na kraju možemo reći da su slavski dani protekli u dobroj atmosferi s puno lepih sećanja ali i želje da „beloblatska priča“ potraje i u vremenu dolazećem.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM