Region Vesti Zrenjanin

Sezona seče trske privodi se kraju, evo šta smo zabeležili u Belom Blatu

sezona seče trske u belom blatu

Sezona seče trske u Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, privodi se kraju.

 

– Uskoro završavamo seču, što je i optimalan rok. Već počinje nova vegetacija, dani su sve topliji, tako da ćemo u trsticima biti još nedelju – dve dana – kaže za portal zrenjaninski.com direktor firme „Jedinstvo“ iz Belog Blata Nebojša Superov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Meštani Perleza uočili čudne mrlje na površini Begeja (Foto)

 

U „Jedinstvu“ su zadovoljni sezonom.

 

– Možda ne toliko količinom posečene trske koliko njenim kvalitetom. Mi smo imali peh u sezoni 2019. godine, kada nam je vlažan sneg izlomio trsku. Evo, trebalo je dve godine da se tereni očiste, dovedu u funkciju, tako da je kvalitet trske ove godine jako dobar – navodi Superov.

 

 

Gotovo celokupna proizvodnja se izvozi.

 

– Imamo dva proizvodna programa. Sada radimo trščano pletivo, takozvani štukatur, i sve što napravimo ide u Nemačku i Austriju. Drugi program nam ide na leto, a u pitanju je izolacioni materijal, koji se takođe izvozi – kaže Superov.

 

U pogonu su najviše angažovane žene, a na težim poslovima rade muškarci.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Jedan od najvećih problema nam je radna snaga. Veliki broj Beloblaćana sreću je potražio u inostranstvu. Posao u našoj firmi nije lak, a ni plate nisu velike, tako da svake godine muku mučimo da nađemo dovoljan broj radnika – ističe Superov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak