Region

SELO OBOGAĆENO ZASADIMA LEKOVITOG BILJA

belo blato
Nade polažu u etno turizam

BELO BLATO – U Belom Blatu trenutno se sprovodi program osnaživanja seoskih sredina, s akcentom na poboljšanje ekoloških potencijala, i to u okviru projekta koji sprovodi Lokalna akciona grupa „Carska bara“. Ovaj posao podrazumeva i podizanje određenih zasada, pre svega lekovitog bilja, a kao partner u projektu, beloblatska škola je ustupila deo prostora na kojem će se realizovati aktivnosti.

belo-blato

– Učenici na ovaj način stiču znanja iz oblasti kompostiranja i proizvodnje biljaka na principima dobre poljoprivredne prakse, a rešava se i problem reciklaže otpada. Ovih dana je krenuo proces kompostiranja, a uz pomoć bivšeg učenika naše škole Feđe Dolinaja obavljena je mehanička priprema zemljišta za zasejavanje biljaka – objašnjava direktor seoske škole Milan Nedeljkov.

Lokalna akciona grupa „Carska bara“ je neprofitna i neformalna organizacija, formirana 2013. godine, s ciljem samoorganizovanja i udruživanja nekoliko sela, izrade strategije ruralnog razvoja i realizacije određenih projekata. U grupu su uključena naseljena mesta koja gravitiraju ka Carskoj bari i donjem toku Begeja, a to su Ečka, Stajićevo, Belo Blato, Lukino Selo, Perlez i Knićanin.

Ukupna teritorija partnerstva iznosi 278 kvadratnih kilometara i na njoj živi 12.750 stanovnika. Kao i u slučaju drugih lokalnih akcionih grupa, i ova je sačinjena od predstavnika vlasti, javnog sektora, nevladinih organizacija i privatnih preduzetnika, a odluke se donose konsenzusom. Akcenat je na aktivnostima lokalnog stanovništva, specifičnim za svaku sredinu i svako selo ponaosob.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM