Foto dana Region

ŠARENI KOLAČI I KREATIVNI ŠTANDOVI OBELEŽILI SLATKI DAN

BELO BLATO – Deseta po redu manifestacija “Slatki dan” održana je u nedelju, u Belom Blatu. Vredne beloblatske domaćice, iz ovdašnjeg Kluba žena, bile su organizatorke ove lepe i neobične “slatke priče”.

 

 

Zahvaljujući sponzorima, i u prisustvu mnogobrojnih gostiju, manifestacija je upriličena u prostoru beloblatske škole, koji je ove godine ugostio dvadesetak takmičarskih ekipa. Cilj ove manifestacije jeste očuvanje tradicionalnih kolačarskih recepata iz predačkog perioda, ali i edukacija mlađih domaćica, kao nastavljača te tradicije.

 

 

Dobra atmosfera, lepo vreme i najbolja energija doprineli su da i ova manifestacija poprimi razmere pravog kolačarskog vašara. Šarenilo izloženih kolača i kreativnost štandova bili su pravi izazov za sve posetioce. Pored takmičarskog dela, manifestacija je imala i prodajni karakter, tako da je kupovina, po pristojnim cenama, bila veoma frekventna. A šta je sve bilo na meniju nabrojati se i ne može: savijače slasne, pite razne, išleri, šam rolnice, žerbo kocke na starinski način, herovke, torte,  kuglofi, princes krofne, kiflice rumene, oblande, pužići, štrudle…

 

 

Žiriju nije bilo lako da u ovom kolačarskog zapletu proglasi pobednike. Ipak, nakon puna dva sata degustacije i većanja, doneta je odluka. Prvo mesto, za najoriginalniji i najbolji kolač, osvojila je Gordana Markov iz Ečke, drugo mesto pripalo je Katarini Šulja iz Padine, dok je treće mesto dodeljeno Mariji Maron iz Mužlje.

 

Kolačarska priča je u kasnim popodnevnim časovima nastavljena u mesnom Domu kulture, gde su promovisane najbolje “majstorice”.

Podeli članak
sinovoz
FAM