Region YSLAJDER

RUSANDA OBELEŽILA VREDAN JUBILEJ – 150 GODINA POSTOJANJA

MELENCI – U prisustvu brojnih zvanica, gradskih i pokrajinskih funkcionera, lekara, sadašnjih i bivših zaposlenih, u prostorijama Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ obeležen je vredan jubilej – 150 godina postojanja ovog melenačkog banjskog lečilišta, koliko dugo se u ovoj ustanovi ujedno i leče pacijenti lekovitim blatom peloidom.

 

 

Kako je rečeno na prigodnoj svečanosti, nekada je blato iz „Rusande“ izvoženo u evropske metropole, a banja je zvanično počela s radom 1867. godine, kao zadužbina Josifa i Ane Klaić „bolnom srpskom čoveštvu“. Vodu i mulj jezera ispitivala je ekipa stručnjaka Carske bečke akademije punih deset godina i ustanovila da u pogledu lekovitosti ne zaostaje za tada čuvenim banjama Francesbad i Marijenbad.

 

Rusanda je danas jedino aktivno banjsko lečilište u Banatu i funkcioniše kao Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u ponudi su i različiti paketi velnes usluga. Ceo banjski kompleks smešten je u borovoj i lipovoj šumi ispresecanoj stazama za šetnju i rekreaciju.

 

– Banja danas poseduje pet objekata paviljonskog tipa i raspolaže sa 303 postelje. Pored klasičnog lečenja, u smislu medicinske rehabilitacije i fizikalne medicine, orjentisani smo i ka zdravstvenom turizmu koji nekako ima i najdužu tradiciju u ovoj ustanovi. Naravno, otvoreni smo i za druge vidove unapređenja našeg daljeg rada – izjavila je v.d. direktora Banje „Rusanda“ Zorica Ćulibrk, dodajući da u ovoj ustanovi insistiraju na povezanosti i tesnoj saradnji sa samim selom Melencima, ali i gradom Zrenjaninom i širim regionom.

 

Ona je kazala da je ove godine iskorišćeno tri puta više vaučera za odmor u Srbiji nego lane, odnosno oko 150, a sezona u banji još uvek traje.

 

– Sve ono što je bilo letos u ponudi, još uvek je. Trenutno u ustanovi imamo oko 220 bolesnika i korisnika usluga, i ambulantnih od 400 do 450. Ta cifra ne pada, tako da smo veoma zadovoljni brojem korisnika – naglasila je Ćulibrk.

 

 

Ona je podsetila da je ove godine Banja „Rusanda“ zaposlila značajan broj medicinskih radnika, što se odavno nije dogodilo, kao i da je ova ustanova produžena naučna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. To znači da studenti, ali isto tako i specijalizanti, mogu doći u „Rusandu“ i naučiti sve ono što bi trebalo da znaju.

 

– Što se tiče novih zaposlenih, to je nešto što se odavno nije desilo u našem gradu. U jednom momentu smo zaposlili 39 medicinskih radnika, što lekara, što fizioterapeuta, viših i sa srednjom stručnom spremom, ali i radnih terapeuta i medicinskih sestara i tehničara, od toga devetoro na neodređeno vreme – istakla je Ćulibrk.  

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz