Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Rekonstrukcija pruge Titel – Orlovat: Do sada završeno desetak kilometara (Foto)

rekonstrukcija pruge titel - orlovat
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Rekonstrukcija pruge Titel – Orlovat odvija se prema utvrđenoj dinamici, a radovi se izvode po deonicama, saopštila je „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

Do sada je duž cele deonice izvedeno ukupno oko 50 odsto glavnih radova, koji obuhvataju, pored ostalog, demontažu starog i polaganje novog koloseka, dopremu i istovar tucanika, kao i mašinsko regulisanje koloseka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Posao na hrvatskom primorju, plata i do 1.550 evra

 

„Gotovo u potpunosti je rekonstruisana pruga između Titela i Perleza, u dužini od oko osam i po kilometara. U toku su završni radovi na rekonstrukciji koloseka u stanici Perlez, čime će biti okončana prva faza radova. Na deonici između Perleza i Farkaždina, dugoj oko šest i po kilometra, do sada je završeno pola posla i očekuje se da će ovi radovi biti završeni do kraja godine“, navode u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

 

rekonstrukcija pruge titel - orlovat
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Nosivost će biti povećana na 22,5 tona

 

Između Farkaždina i Orlovata, na trećoj deonici dugoj nešto manje od devet kilometara, u toku su pripremni radovi.

 

Rekonstrukcija pruge Titel – Orlovat, čija je dužina oko 24 kilometra, počela je 6. septembra, da bi radovi bili intenzivirani od 1. oktobra. Reč je o železničkoj deonici na pruzi Novi Sad – Rasputnica Sajlovo – Rimski Šančevi – Orlovat. Rekonstrukcijom pruge Titel – Orlovat obuhvaćeni su radovi na gornjem stroju pruge, a predviđeno je da traju 200 dana.

 

„Na pruzi između Titela i Orlovata predviđena je zamena šina i pragova, kao i posipanje novog tucanika. Za izvođenje radova pripremljen je potreban materijal, kao što su šine, tucanik, zatim drveni i betonski pragovi, kao i ostali kolosečni pribor neophodan za rekonstrukciju pruge. Za ovu deonicu biće korišćene demontirane šine sa trase brze pruge Beograd – Subotica“, objašnjavaju u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

 

Rekonstrukcijom pruge Titel – Orlovat njena nosivost biće povećana sa dosadašnjih 16 na 22,5 tona, što će privredi ovog regiona omogućiti najkvaliteniji i najefikasniji železnički transport. Poslednji put ova deonica rekonstruisana je pre više od pola veka.

 

rekonstrukcija pruge titel - orlovat
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Biće obnovljeno i 14 putnih prelaza

 

U okviru ovih radova biće obnovljeno i 14 putnih prelaza, od kojih je jedan u Perlezu automatski, dok su ostali obeleženi znacima vertikalne i horizontalne signalizacije. Kolosek na putnom prelazu u Perlezu već je kompletno zamenjen, a u narednom periodu biće postavljen i sloj asfalta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li znate koja će to država biti prva na svetu bez duvanskog dima?

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ iz sopstvenih sredstava finansira rekonstrukciju deonice između Titela i Orlovata, a radove izvodi preduzeće ZGOP iz Novog Sada. Radovi se izvode u vremenskom intervalu od 7 do 17 sati. U periodu kada nema radova, odvijaće se teretni saobraćaj na deonici od Novog Sada do Orlovata i dalje prema Pančevu, odnosno Zrenjaninu, kao alternativnim železničkim pravcima u uslovima gradnje pruge za velike brzine od Novog Sada do Subotice. Ovim je obezbeđeno odvijanje teretnog saobraćaja kako privreda ne bi trpela posledice zbog rekonstrukcije pruge.

 

Na ovom železničkom pravcu ne odvija se saobraćaj putničkih vozova.

 

rekonstrukcija pruge titel - orlovat
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • O, KAKO ME OVO PODSEĆA NA ONO: „SEČEM UŠI…“! OPROSTITE NA OVOM, MALO GRUBOM-RUŽNOM, POREĐENJU! ALI, TO JE U DUHU NARODA!!!
    MEĐUTIM, SEĆAM SE, DA JE TU RAĐENA-REMONTOVANA PRUGA, DAVNO, SA BETONSKIM PRAGOVIMA, TU, KOD PERLEZA!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz