Region Vesti Zrenjanin

Rekonstrukcija pruge Kumane – Novo Miloševo u završnoj fazi (Video)

rekonstrukcija pruge
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Rekonstrukcija pruge Kumane – Novo Miloševo, duge 28,5 kilometara, na železničkom pravcu Kikinda – Zrenjanin, u završnoj je fazi, saopštilo je preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije”.

 

Radovi su počeli 8. jula 2019. godine, a ukupna procenjena vrednost posla iznosi 11,36 miliona evra.

 

– Preostalo je da se urade još stanični koloseci u stanicama Novi Bečej i Novo Miloševo – kaže Biljana Grbić, šef pružne deonice u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

 

Pročitajte još: Obnavlja se spomenik, a uređuju se i seoski park i pijaca u Lukićevu

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ prugu Kumane – Novo Miloševo rekonstruiše samostalno, odnosno sopstvenim sredstvima, opremom i ljudstvom. To čini u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji koji je započela 2018.

 

Rekonstrukcija pruge obavlja se polovnim materijalima sa magistralnih pruga, kao i novim. Radi se kompletna zamena šina, pragova i tucanika.

 

Po završetku radova, brzina vozova sa sadašnjih 20 kilometara na sat biće povećana na 80 u putničkom i 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju. Osovinsko opterećenje pruge će nakon rekonstrukcije sa dosadašnjih 16 biti povećano na 22,5 tona po osovini. To će omogućitu kvalitetniji i efikasniji teretni železnički saobraćaj na ovoj banatskoj pruzi.

 

Pruga Kumane – Novo Miloševo decenijama nije bila rekonstruisana, zbog čega su vozovi saobraćali brzinom od svega 10 do 20 kilometara na sat.

 

Ova pruga izgrađena je još osamdesetih godina devetnaestog veka. Poslednji put je rekonstruisana pre skoro šest decenija.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM