Foto dana Region

RAKIJADA U OKVIRU DANA ITEBEJSKE ŠLJIVE (FOTO)

SRPSKI ITEBEJ – U Srpskom Itebeju je prošle subote održana četvrta “Rakijada”, tradicionalna manifestacija u okviru Dana itebejske šljive, a kao prateći program održano je i takmičenje za izbor najboljeg pekmeza, kao i gomboca od šljive.

 

rakijada

 

Ovogodišnji Dani itebejske šljive održani su u sklopu međunarodnog projekta “Održavanje četiri oblasti u domenu tradicije i običaja”, finansiranog od strane Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, a koji se realizuje u partnerstvu između opštine Dumbravica (Rumunija), kao vodećeg partnera, i opštine Žitište, kao partnera.

 

rakijada

 

Glavni cilj projekta je povećanje kulturne integracije u prekograničnoj oblasti zajedničkim aktivnostima fokusiranim na narodnu tradiciju i očuvanje kulturnih vrednosti. Narednih meseci, ovim projektom će 13 uključenih naseljenih mesta – Dumbravica (Rumunija), Žitište, Torak, Srpski Itebej, Torda, Banatsko Višnjićevo, Ravni Topolovac, Hetin, Banatski Dvor, Međa, Čestereg, Banatsko Karađorđevo i Novi Itebej, dobiti mogućnost oživljavanja lokalnih običaja kroz četiri tradicionalne oblasti, realizovanjem niza aktivnosti koje će obuhvatati folklorne igre (festival), gastronomska takmičenja, događaje vezane za tradiciju i običaje.

 

 

Itebejsku rakijadu je pre četiri godine osmislilo Udruženje penzionera invalida rada, a u programu su učestvovali članovi KUD-a “Zora” iz Srpskog Itebeja, KUD-a “Dositej Obradović” iz Međe i folklorni sastav iz Dumbravice.

Podeli članak
sinovoz
FAM