Region

PRVA RODA SLETELA U TARAŠ, EVO KAKO SU JE MEŠTANI NAZVALI (FOTO)

TARAŠ – Već četvrtu godinu za redom, mužjak bele rode sa gnezda u ulici Petra Drapšina 3, u Tarašu, kojeg su meštani ovog sela nazvali Prvoje, sleteo je prvi na svoje gnezdo.

roda_taras

Zvaničan detaljan monitoring belih roda u Tarašu sprovodi udruženje građana „Taraške rode“ od 2013. i od tada ovaj mužjak doleće prvi u svoje selo, mada prema nezvaničnim informacijama zna se da je to činio i ranije, dugi niz godina.

– Prema sedmom međunarodnom popisu bele rode koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš ima najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak četrdeset. Nemačka fondacija „EuroNatur“, koja se bavi zaštitom prirode, rešila je da Tarašu dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“, kako zbog najvećeg broja belih roda, tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije i promocije sela u širim okvirima – kaže Aleksandra Marovac Cucić iz udruženja „Taraške rode“.

Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

roda_taras

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz