Region

PROŠIRENjE KAPACITETA SKLADIŠTA GASA U BANATSKOM DVORU

BANATSKI DVOR – Član Izvršnog odbora i direktor Departmana za perspektivni razvoj i nauku kompanije “Gasprom” Oleg Aksjutin i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović potpisali su Sporazum o naučno – tehničkoj saradnji i partnerstvu koji, između ostalog, podrazumeva i zajedničko angažovanje na proširenju skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

banatski-dvor

– U ovom trenutku razmatraju se tri varijante za proširenje kapaciteta Podzemnog skladišta gasa “Banatski Dvor”, a sledeće nedelje biće održan zvanični sastanak stručnjaka na kome će se razgovarati o tome koji je scenario najprihvatljiviji tehnički, geološki i ekonomski – istakao je Aksjutin.

Aksjutin je rekao da se razmatra i kapacitet do dve milijarde kubika u Banatskom Dvoru, a koliko tačno, i na to će pitanje, kako je napomenuo, odgovoriti studije stručnjaka.

Na pitanje novinara o vrednosti buduće investicije u Banatski Dvor, generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović je rekao da to zavisi od modela koji će biti odabran.

– Ako bismo išli na kapacitet od milijardu kubika, koji podrazumeva rezervne kompresore i izgradnju novog gasovoda, to je onda investicija reda veličine od oko 70 miliona evra – rekao je Bajatović, ističući da će se ovde raditi po principu projektnog finansiranja.

Podeli članak
sinovoz
FAM