Region YSLAJDER

PRONAŠLI MRTVE ŽIVOTINJE PORED RIBNJAKA! (VIDEO)

trovanje-zivotinje1

ŽITIŠTE – Kada su nekoliko dana uoči Nove godine videli mrtvu lisicu u kanalu, članovi Udruženja ribolovaca „Grgeč“ iz Žitišta nisu mogli ni da pretpostave da je to tek početak.

 

 

U četvrtak, 4. januara, pronađeno je još nekoliko leševa životinja – dva orla mišara i jedne polupojedene svrake. Tad je već bilo jasno da je u pitanju  trovanje.

 

– Mi svakodnevno obilazimo okolinu novog sportskog ribnjaka koji je završen pre tri meseca. Ribnjak je poribljen i sad se samo čeka početak sezone. Za lisicu nismo bili sigurni, ali orlovi su bili znak da nešto ozbiljno nije u redu – kaže za portal zrenjaninski.com Veljko Brkić, iz udruženja „Grgeč“.

 

Leševi životinja su uklonjeni, na terenu je bila nadležna inspekcija iz Subotice, ali u Žitištu strahuju da će se ovakve stvari ponavljati.

 

– Sumnjamo da je u pitanju „furadan“, izuzetno toksičan preparat. Pored jednog oral, pronašli smo ostatke domaćeg pileta, svog modrog, a ta boja je karaktersitična za „furadan“. „Furadan“ je, inače, pesticide, a zabranjen za upotrebu na našem prostoru još pre nekoliko godina. Opasan je i za ljude – ističe Brkić, i dodaje da su obilazak ribnjaka pojačali, jer ne sme ni da zamisli šta bi se desilo da je „furadan“ dospeo u vodu.

 

Na licu mesta bili su i žitištanski lovci.

 

– Scene su stvarno jezive – ističe Ratko Kušić, iz žitištanskog udruženja lovaca.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM