Region YSLAJDER

PRODUŽENA MLADOST: NEZAPOSLENI I ŽIVE SA RODITELJIMA

Teritorija opštine Nova Crnja

NOVA CRNJA – Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje govore da se na njenoj evidenciji, u opštini Nova Crnja, trenutno nalazi 472 mlade osobe, uzrasta od 20 do 29 godina, koje su nezaposlene. Ukupan broj nezaposlenih, koji se nalaze na evidenciji NSZ, u Novoj Crnji je 1.690, a većinu čine oni sa stečenim prvim i drugim stepenom stručne spreme.

Teritorija opštine Nova Crnja

„Kako mladi čine 18,62 odsto od ukupnog broja stanovnika na teritoriji opštine Nova Crnja, možemo zaključiti da je prioritet povećanje šansi za njihovo zapošljavanje, kako bi im bila obezbeđena budućnost u ovoj sredini. S druge strane, dosta mladih, fakultetski obrazovanih, čeka na posao i postoji opasnost da će ova grupa kvalitetnih i obrazovanih ljudi napustiti svoj rodni kraj“, navodi se u Lokalnom akcionom planu za mlade za period od 2016. do 2020. godine

Osamostaljivanje mladih u Srbiji, pa i u opštini Nova Crnja, otežano je usled njihovog lošeg ekonomskog položaja i nepostojanja adekvatne stambene politike za mlade. Loša materijalna situacija i nedostatak posla dovode do pojave takozvane „produžene mladosti“, odnosno neosamostaljivanja i produženog boravka u zajednici sa roditeljima.

„Opština Nova Crnja nema mogućnosti da putem podsticajnih sredstava doprinese rešenju osamostavljivanja mladih, te oni ovde pretežno žive sa roditeljima“, navodi se u pomenutom dokumentu.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov tvrdi da je u poslednjih osam godina ova srednjobanatska komuna imala ubedljivo najveću investiciju u infrastrukturu i poboljšanje uslova života u svojoj istoriji, i da se najveći deo sredstava koja su obezbeđena odnosi se upravo na mlade.

– Izgradnja bazena, sportske hale, besplatan prevoz đaka, subvencije i beskamatni krediti u poljoprivredi, licitacija državnog zemljišta i drugo, direktni su podsticaji mladima od strane opštine Nova Crnja. S obzirom na to da smo mi jedna od najsiromašnijih opština, a da je čine manja sela čija je devastacija prisutna već decenijama unazad, smatram da nema adekvatnog načina da se odupremo tom problem – ističe Milankov.

Međutim, kako navodi, lokalna samouprava je za vreme njegovog mandata radila na realizaciji programa i mera za poboljšanje života mladih u opštini Nova Crnja i rešavanju njihovih problema.

– Mogu samo da obećam da ću kao predsednik opštine, uz podršku i drugih relevatnih institucija i ustanova, nastaviti sa politikom pomoći mladima. Izradom Lokalnog akcionog plana za mlade želimo da pokažemo da opština pristupa planski kreiranju mera za rešavanje njihovih problema – zaključuje Milankov.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Crnjak je još veći jer i zaposleni mladi isto žive sa roditeljima jer su im plate mizerne.

sinovoz