Foto dana Region

Priređen bogat program u okviru manifestacije „Čuvarkuća“ (Foto)

Čuvarkuća
Foto: Fondacija 021

Aradac je bio domaćin druge po redu kulturne manifestacije pod nazivom „Čuvarkuća“, koju su organizovali Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, u saradnji sa Fondacijom 021 iz Novog Sada.

 

Ovom prilikom pripremljen je bogat kulturni program u prostorijama Mesne zajednice Aradac. Posetioci su najpre imali priliku da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe dela poznatih slikara koji stvaraju na našem području, koja su nastala u okviru likovne kolonije. Multikulturalnost i bogatstvo Vojvodine iz svojih uglova na platnu su predstavili Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Pavel Pop, Marta Kiš Buterer, Daniela Morariu, Dominika Morariu i Đerđi Ačai, kao i vajar Andreja Vasiljević Baćo.

 

Njihova dela biće postavljena u prostorijama mesne zajednice do četvrtka.

 

Čuvarkuća
Foto: Fondacija 021

 

Prava prezentacija kulturnog nasleđa odvijala se u dvorištu mesne zajednice, gde su svoje rukotvorine predstavili Udruženje žena „Ruža“, Udruženje građana „Harmonija“, asocijacija penzionera i KUD „Mladost“. Prisutne su recitacijama pozdravili mališani koji pohađaju Osnovnu školu „Bratstvo“.

 

Prava atrakcija su aradačke harmonikašice – meškarke. Anka Puderková (65), Anna Hučoková (80), Zuzana Zelenáková (62) i Mara Vozafová (62) već 40 godina zajedno sviraju po celom svetu i predstavljaju tradicionalne slovačke pesme na retkim harmonikama (ima ih svega desetak u celom selu). Zanat su izučile same, po sluhu, još u vreme kad su bile mlade devojke i kad je sviranje bilo „u modi“.

 

– Sada više nije tako. Ranije su mladi bili zainteresovani za ovakve aktivnosti, ali devojke imaju u ovo vreme sve manje vremena i želje da sviraju. Mi ćemo svirati dok smo žive i dok imamo zdravlja, jer to i volimo. Očekujemo da nam se pridruže još dve devojke, koje trenutno uče – kaže Mara.

 

Na pitanje da li je sigurno da će se harmonikaška grupa „podmladiti“ novim članicama, ona kaže: „Obećale su“.

 

Meškarke su, obučene u tradicionalnu slovačku nošnju, prisutnima odsvirale i otpevale nekoliko pesama iz bogatog opusa s kojim su obišle, kako kažu, ceo svet. Pre samo nekoliko sedmica bile su na snimanju „Vojne akademije“, a nastupale su i za brojne državne zvaničnike i na takmičenjima.

 

Njihova nošnja spoj je tradicionalnog i modernog. Suknje su dužine do sredine listova, široke i bogate bojama i dezenima, a gornji delovi su u vezu (tradicionalna verzija) ili u svetlim, šljaštećim bojama (modernija verzija). Nošnju su na primeru lutaka prikazale članice udruženja „Ruža“, čija članica Marija Viljačik objašnjava značenje.

 

– Devojke su nošnju nosile bez ikakvih komada na glavi. Mlade, udate devojke imaju jedinstveni komad na glavi, koji se stavlja na poseban način i prepoznatljiv je za Aradac. Žene sa decom obučene su tradicionalnije, imaju marame i na taj način se statusno razlikuju od drugih – pojašnjava Mara, čije udruženje postoji više od 25 godina i nastalo je iz sekcije mesnog odbora Matice slovačke.

 

Čuvarkuća
Foto: Fondacija 021

 

KUD „Mladost“ sa svojim plesačima i plesačicama predstavio je aradački folklor, temperamentni i bezbroj puta nagrađivani ples.

 

Sigurno jedan od prepoznatljivijih delova slovačke tradicije jeste trpeza. Prisutne su degustacijom herovki, štrudli, breskvica i drugih poslastica i „slaniša“ obradovale članice prisutnih udruženja.

 

Svečanost su imali priliku da vide i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u okviru kog je nedavno konstituisan Savet za socijalno preduzetništvo. U narednim mesecima, kroz „Čuvarkuću“ će se predstaviti i povezati još 10 vojvođanskih mesta, a završna manifestacija biće organizovana u Novom Sadu.

 

Autor: Fondacija 021

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz