Region Vesti Zrenjanin

“Premium chicken” ugrožava životnu sredinu, inspekcija izašla na teren

premium chicken

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine, koje su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv preduzeća „Premium chicken“ iz Žitišta i odgovornih lica, zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama.

 

Reč je o firmi koja se bavi proizvodnjom i preradom pilećeg mesa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muče vas vlaga i buđ u kući ili stanu? “House” ima jednostavno rešenje!

 

– Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije. One su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi. Ipak, nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza u vezi sa zaštitom okoline – rekla je ministarka Vujović.

 

Ona je dodala da od kompanije „Premium chicken“ očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti i da ubuduće bude samo dobar primer za druge.

 

premium chicken

 

U preduzeću “Premium chicken” utvrđene brojne nepravilnosti

 

Inspektori su prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju. Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom na to da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji u pojedinim slučajevima pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje. Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

 

Ministarstvo je najavilo da će nadležni inspektor preduzeti zakonom predviđene mere. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je i veterinarska inspekcija.

 

premium chicken

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM