Region Vesti Zrenjanin

Predstavljen projekat: U planu izgradnja obilaznice oko Srpske Crnje

izgradnja obilaznice oko srpske crnje

Rani javni uvid u plan detaljne regulacije obilaznice državnog puta IB reda, odnosno obilaznice oko Srpske Crnje biće dostupan do 8. septembra, saopštila je Opština Nova Crnja.

 

Ovaj materijal biće dostupan u zgradi Opštinske uprave u Novoj Crnji, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Dostupan je i na zvaničnoj opštinskoj internet prezentaciji. Plan je uradilo Javno preduzeće „Zavod za urbanizam Vojvodine“ iz Novog Sada, po narudžbi Opštine Nova Crnja.

 

Planom je obuhvaćen prostor okvirne površine 193,4 hektara, koji se nalazi u katastarskoj opštini Srpska Crnja. Najveći deo trase planirane obilaznice nalazi se na poljoprivrednom zemljištu. Manji deo seče planiranu radnu zonu van naselja i ulazi u građevinsko područje naselja Srpska Crnja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Put od Zrenjanina do Kikinde: Kupiš kartu za voz, pa sedneš u autobus

 

Kao prvo strateško opredeljenje potrebna je izgradnja segmenata obilaznice državnog puta oko naselja Srpska Crnja i Nova Crnja. Time bi se iz urbanog prostora eliminisao tranzit ka međunarodnom graničnom prelazu. Cilj je i minimiziranje negativnog uticaja na urbani život i životnu sredinu. A deo obilaznice oko Aleksandrova predstavlja deonicu novog putnog koridora na pravcu Novi Sad – Zrenjanin – Žitište – Nova Crnja – granica Rumunije, navodi se u planskom dokumentu.

 

Izgradnja obilaznice oko Srpske Crnje iziskuje veća finansijska sredstva

 

Važan zaključak je da će izgradnja segmenata obilaznice zavisiti od ekonomsko – saobraćajnih uslova, odnosno od povećanja obima saobraćaja i robnog prometa sa EU, jer ova investicija iziskuje angažovanje većih finansijskih sredstava. I vreme izgradnje kapaciteta u direktnoj je ekonomsko-funkcionalnoj zavisnosti od ekonomske moći našeg društva u narednom periodu, jer Opština Nova Crnja nema finansijskog potencijala da to realizuje.

 

Završetak ovog poduhvata u najmanjoj srednjobanatskoj opštini rezultirao bi značajnim smanjenjem negativnih uticaja saobraćajnih dešavanja na ambijentalni i urbani kapacitet samog naselja. A sigurno će doprineti i poboljšanju postojećeg stanja bezbednosti i protočnosti saobraćaja.

 

U planu detaljne regulacije se navode i takozvana „konfliktna mesta“ planirane deonice, a to su ukrštanja planirane trase obilaznice sa saobraćajnicom radne zone, kanalskom mrežom, kao i polazna i krajnja tačka obilaznog koridora.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM