Region Vesti Zrenjanin

Predloženo da se „Potamišje“ proglasi za zaštićeno područje prve kategorije

potamišje

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predložio da se Predeo izuzetnih odlika „Potamišje“ stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje prve kategorije. S tim u vezi, Ministarstvo zaštite životne sredine je oglasilo javni uvid i javnu raspravu o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite „Potamišja“. Javni uvid u ovaj dokument traje do 5. juna.

 

Predeo izuzetnih odlika „Potamišje“ nalazi se na teritorijama grada Zrenjanina i opština Sečanj, Kovačica i Opovo. Obuhvata više katastarskih opština – Jašu Tomić, Šurjan, Boku, Sečanj, Sutjesku, Neuzinu, Banatski Despotovac, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Farkaždin, Čentu, Uzdin, Idvor, Sakule, Barandu i Opovo. Na ovom području nalazi se više prostornih celima, između ostalog i „Tomaševačka slatina“, „Sečanjske livade“ i „Lanka – Birda“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Meštanima dozlogrdilo: Sami zakrpili rupe na putu Banatski Despotovac – Sutjeska

 

Zbog toga će javna rasprava o dokumentima o zaštiti, koju vodi resorno ministarstvo, biti održana 12. i 13. juna u prostorijama pomenutih lokalnih samouprava.

 

Tamiš ima relativno veliki sliv

 

Banatska reka Tamiš, koja izvire u jugozapadnom delu Karpata i teče u dužini od 359 kilometara kroz Rumuniju i Srbiju, a uliva se u Dunav kod Pančeva, ima relativno veliki sliv. Površine je 13.085 kvadratnih kilometara, od čega se u Srbiji nalazi 5.000. Po dužini i veličini sliva, to je šesta reka u Srbiji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Za Lenkin život: Pomozimo ovoj preslatkoj devojčici da pobedi opaku bolest!

 

„Ova reka stvara ekološke uslove za opstanak velikog broja različitih vrsta vodenih, livadskih i šumskih staništa. Po tome, a imajući u vidu još uvek nizak intenzitet korišćenja, kao i po broju zabeleženih divljih vrsta, ovo područje je jedinstveno u Srbiji i regionu. Na taj način u potpunosti zadovoljava definiciju zaštićenih područja“, navodi se u dokumentu.

 

„Potamišje“ ima i značajnu koridorsku funkciju. Ono, naime, obezbeđuje fizičku vezu između obronaka Karpata i obala Dunava koje spaja.

 

PROČITAJTE JOŠ: OPREMI SE FULL ZA LETO: Evo kako da osvojiš iPhone 14 PRO ili Samsung S23!

 

„S druge strane, područje nudi brojne ekosistemske usluge lokalnom stanovništvu i šire. Proglašenje zaštićenog područja, koje se ovom studijom predlaže, pruža mogućnost da se one trajno očuvaju i održivo koriste“, piše u nacrtu uredbe.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak