Region Vesti Zrenjanin

Povratak prirodi: Škola u Kleku daje primer kako se razvija ekološka svest

eko svet klek

Osnovna škola „Jovan Dučić“ iz Kleka je od školske 2019/20. godine u projektu obogaćenog jednosmenskog rada. U okviru njega već dve godine uspešno radi sekcija “Eko svet Klek”, na zadovoljstvo učenika i nastavnice Ljiljane Ratković, čija je i zamisao bila ovakav vid rada i edukacije mladih.

 

– Svedoci smo da se život savremenog deteta, bilo da živi na selu ili u gradu, vezuje za računare i telefone. Deca su potpuno izgubila kontakt sa prirodom. A priroda i naša planeta se suočavaju sa velikim iskušenjima i teškoćama, te je neophodno ekološko obrazovanje, razvijanje ekološke svesti, buđenje ljubavi prema prirodi i formiranje ekološki poželjnog ponašanja svakog pojedinca – priča za portal zrenjaninski.com Ljiljana Ratković.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od septembra skuplji boravak dece u novobečejskim vrtićima

 

Aktivnosti “Eko sveta Klek” su brojne, a želja je bila da se članovi prvo upoznaju sa svojom okolinom i okruženjem. Zato su osmišljene rute koje su za početak zahtevale fizičko angažovanje učenika.

 

– Suočili smo se sa neverovatnom činjenicom da učenici tokom svog odrastanja nisu imali priliku da istraže i upoznaju neposrednu okolinu. Na planirane rute bismo krenuli pešice ili biciklima. Obilazili smo okolinu sela, uočavali detalje u prirodi, pratili i primećivali bitne karakteristike, i to svim čulima. Na taj način smo kod učenika razvijali potrebu da borave u prirodi, da se solidarišu i pomažu jedni drugima, da čuvaju i neguju prirodu – ističe Ratković.

 

eko svet klek

 

Članovi sekcije “Eko svet Klek” upoznali svoju okolinu i sa reke

 

Đaci su pronalazili plodove u prirodi, orahe, trnjine, ringlove, cvetove bagrema, zove, kamilice… Šetali su po blatnjavim putevima, uočavali tragove divljači, staništa životinja, pratili ponašanje životinja, fazana, čaplji, zečeva, labudova, riba, vodenih zmija… Pratili su i vremenske uslove, kretanje oblaka, mogućnost padavina, odnosa dugodnevnice i kratkodnevnice, pravac duvanja vetra, pojavu grmljavine, zalazak sunca, orijentisali se u prostoru, penjali na drveće. Ukratko, radili su neke stvari koje deca danas ne rade često.

 

A na kraju aktivnosti u prethodnoj školskoj godini, članovi sekcije “Eko svet Klek” upoznali su svoju okolinu sa reke.

 

– Skoro četiri sata smo se brodićem vozili Begejom i kanalom DTD. Da bismo ovo realizovali, mnogo nam je pomogao Bojan Stojković, roditelj našeg sedmaka. Upoznao nas je sa kapetanom brodića Nikolom Spaićem i sponzorisao plovidbu za članove sekcije. Na tome smo mu neizmerno zahvalni. Vozili smo se brodićem do Zrenjanina i usput razgledali okolinu. Plovili smo do zrenjaninskog naselja Berbersko, pa nazad ka Kleku. Kod triangla smo uplovili u vode kanala DTD i uputili se ka Jankovom Mostu. Reakcije su bile fenomenalne, a deca oduševljena. Za članove sekcije, ovo je bio nezaboravan doživalj – ističe Ljiljana Ratković.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Đaci su trenutno na raspustu, ali već postoje planovi za narednu godinu. U tim planovima sigurno će se naći aktivnosti u vezi sa sakupljanjem i selektiranjem otpada, ozelenjavanjem površina, ali i daljim upoznavanjem okoline.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM