Foto dana Region Vesti Zrenjanin

POTRESNO PISMO IZ BELOG BLATA: Sela će nestati ako ih ne spasimo!

pismo iz belog blata

Na adresu redakcije portala zrenjaninski.com stiglo je pismo iz Belog Blata. Autor ovog teksta je Milan Nedeljkov, prosvetni radnik i društveni hroničar, koji godinama beleži brojna dešavanja u Belom Blatu. Tekst prenosimo u celosti.

 

Crveni demografski alarm odavno je uključen u Srbiji! Po nekim podacima, godišnje nestane jedan grad veličine Kikinde. Imajući u vidu ukupan broj stanovnika u državi, to je prava demografaska erozija.

 

Posebno je to izraženo u seoskim sredinama koje su više nego prepolovljene. Kako to preduprediti? Svakako podsticajnim demografskim merama države, ali i profilisanim stratregijama u segmentu održivosti seoskih sredina.

 

A beloblatska sredina ima zasigurno širok spektar mogućnosti i komparativnih prednosti, posebno u segmentu održivog ruralnog turizma. Da bi to sve dobro funkcionisalo, neophodna je umreženost svih subjekata na seoskom lokalu. Upravo je Belo Blato prepoznatljivo po toj  društvenoj kohezivnosti. U tako šarolikoj zajednici, kao što je beloblatska, ne postoje razlike, etničke ili političke, koje bi imale društveno  dezintegrativne tendencije. To je važan preduslov za opstanak seoskih sredina u ovako komplikovanoj ekonomskoj klimi. Nije lako ali je moguće.

 

pismo iz belog blata

 

Iz Belog Blata s ljubavlju

 

Za to su svakako najodgovorniji „nosioci vlasti“ na nivou mesnih zajednica i umreženost svih aktera te održive priče. Od onih najmlađih, pionirskog uzrasta, preko omladinaca i svih društvenih organizacija, koje su aktivne u selu. Njih ima dosta iako su i one, društvene organizacije, pretrpele takođe promene zbog velikih ekonomsko-migratornih kretanja ljudi. Upravo je to ono što se mora zaustaviti. I to je osnovna premisa opstanka seoskih sredina – ponuditi alternativu, u ovom slučaju angažovanjem ljudi u segmentu pružanja turističko-ruralnih usluga.

 

Mogućnosti su različite i specifične za svaku sredinu. Od projektnih aktivnosti do stvaranja manjih interesnih akcionih grupa koje će umrežavati i podsticati ljude na lokalu. Na tom talasu su profilisane i mnoge aktivnosti u Belom Blatu, s ciljem da ova sredina postane poželjno mesto za urbane goste, naše prijatelje, koji će, dolazeći kod nas, uživati u neobičnom okruženju, udisati već pomalo zaboravljene seoske mirise i probati naše specijalitete.

 

Sve to je moguće i održivo samo ako je dobra usmerenost energije prisutna. Naravno, i ukoliko ima podrške šire zajednice. I to je realna alternativa. To je opstanak naših lepih sela.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz