Region Vesti Zrenjanin

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u poseti ženama u Belom Blatu

zorana mihajlović
Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas ženama u Srbiji da, ako se udružuju i budu solidarne, uz podršku države i međunarodnih partnera mogu da učine korak više u strateški važnom projektu ekonomskog osnaživanja.

 

Mihajlović, koja je, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, posetila Mrežu „Ženski divan“ u Belom Blatu, najavila je nastavak podrške ženama da za ono što znaju da rade dobiju opremu i svoje proizvode plasiraju na tržište.

 

– Naš zajednički cilj jeste da omogućimo da žene u Srbiji budu jednako plaćene kao i muškarci. Na taj način utičemo na privredni rast i ekonomiju zemlje. Deo ste te zajedničke borbe i hvala vam što negujete tradiciju i ljubav prema svom multietničkom mestu – istakla je Zorana Mihajlović.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tate za Lanu: Humanitarna akcija za pomoć oboleloj devojčici

 

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da će pomoći da se na kući staroj sto godina, koju koriste članice Udruženja „Belo Blato“, poprave krov i prozori, ali da je važno i da druga ženska udruženja od lokalnih samouprava dobiju prostor na korišćenje.

 

Žene da se udruže i apliciraju za evropska sredstva

 

Ministarka Jadranka Joksimović je rekla da je današnja poseta samo jedan u nizu događaja čiji je cilj da se ukaže na dobre primere, kao i da se žene upute u to da treba da se udruže i apliciraju za evropska sredstva. To će im doneti održivu egzistenciju, dodala je ona. Joksimović je upozorila na to da je Srbija ispod evropskog proseka kada je u pitanju vlasništvo zemljišta od strane žena, i to 18 odsto u odnosu na 29 odsto u Evropskoj uniji.

 

– I kroz naredni IPA program uključićemo ovakve projekte, posebno za osnaživanje žena na selu. Žene su i u vreme epidemije pokazale koliko su vitalni deo društva – naglasila je ministarka.

 

Predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica, čiji je projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje žena iz Mreže „Ženski divan“, navela je da je projekat, koji je trajao godinu dana, povezao pet udruženja. Aralica je naglasila da je projekat podržan sa 3,5 miliona dinara kroz IPA projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“. Dodala je da sada sledi važan deo, a to je plasman proizvoda na tržište.

 

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da je pitanje osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti važno ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu.

 

– Nastavićemo da kao EU podržavamo Srbiju u merama unapređenja rodne ravnopravnosti – najavio je Engstrom.

 

On je ukazao na to da je ženama u seoskim sredinama potrebna najveća podrška, s obzirom na to da je njihov ekonomski razvoj niži nego u drugim regijama, a da patrijarhalni obrasci još više preovlađuju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.