Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Postavljena nova platforma za gnežđenje belih roda

gnezda belih roda
Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Navikli smo da gnezda belih roda, koja se nalaze na žicama i stubovima niskog napona, smatramo normalnom pojavom. Međutim, ta, inače česta mesta gnežđenja, vrlo su opasna.

 

Iz perspektive elektrodistributivnih firmi ona mogu da znače ekonomske gubitke. Mogu, tačnije, da znače kvarove i ispade niskonaponskih sistema snabdevanja zbog oštećenja žica i izlolatora. Iz ugla gledanja službi za zaštitu prirode to su zamke. Mladunci i odrasle bele rode mogu da stradaju od strujnog udara prilikom vlažnih dana i kada prespoje delove sistema distribucije koji su pod različitim naponskim nivoima.

 

Iz tog razloga, zrenjaninski ogranak preduzeća EPS Distribucija je uklonio gnezdo u Ulici maršala Tita u Šurjanu, u opštini Sečanj.

 

Skidanje gnezda nije prošlo neopaženo, te su stanovnci Šurjana ubrzo, preko Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, reagovali i stanje prijavili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

 

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je brzo reagovala i u vanrednom nadzoru naložila postavljanje platforme za gnežđenje, koju je EPS Distribucija i postavila, i to na novi betonski stub. Razultat nije izostao i rode su se nedavno vratile i počele da nadograđuju svoje novo gnezdo na sigurnom mestu.

 

„Nadamo se uspešnom i dugotrajnom gnežđenju ovog para. Ovo je dokaz da prirodi možemo pomoći pravovremenom zajedničkom i usaglašenom akcijom“, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz