Region Vesti Zrenjanin

Poslednjih godina u Žitištu zabeležen pad broja preduzeća

rocky u žitištu

Više od 46.000 hektara obradivog zemljišta, tradicija u živinarstvu i postojanje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru prednosti su žitištanske opštine koje bi se mogle iskoristiti za njen ekonomski razvoj. To se navodi u nacrtu Plana razvoja opštine Žitište za period od 2022. do 2030. godine, koji se nalazi na javnom uvidu.

 

U Žitištu šanse za privredni razvoj vide i u narastajućim potrebama tržišta za ribom i živinskim mesom i domaćim i inostranim fondovima. Šansa je i postojanje prirodnih uslova za korišćenje alternativnih izvora energije, kao što su vetar, sunce i termalni izvori.

 

PROČITAJTE JOŠ: Firmi AGRORIT potreban HR administrator, prijava traje do kraja meseca

 

U pomenutom dokumentu su izdvojene i slabosti opštine. U pitanju su infrastrukturno neopremljene radne i industrijske zone, nerazvijena industrija i sektor malih i srednjih preduzeća, kao i niska prosečna zarada.

 

Više godina unazad opština Žitište se nalazi među lokalnim samoupravama koje spadaju u treću grupu razvijenosti. To znači da se na njenoj teritoriji ostvaruje BDP u rasponu od 60 do 80 odsto od republičkog proseka. Na ekonomski razvoj opštine utiču dominante privredne grane – poljoprivreda i prerađivačka industrija. One formiraju najveći deo dohotka.

 

U Žitištu se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom

 

Stanovništvo se, prema podacima iz 2020. godine, pretežno bavi poljoprivrednom delatnošću, kao osnovnom (29,5 odsto). Tome treba dodati i one kojima je poljoprivreda dodatna delatnost. Prema zastupljenosti drugih privrednih delatnosti, značajan udeo imaju prerađivačka industrija (22,7 odsto), trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (15,7 odsto)…

 

Kada se posmatra kretanje broja privrednih društava i preduzetnika u periodu od 2018. do 2021. godine, može se zaključiti da je Žitište zabeležilo pad broja preduzeća. Kod preduzetnika, stanje je promenljivo. Ovaj deo srednjeg Banata, međutim, raspolaže sa 46.144 hektara poljoprivrednog zemljišta. što daje odličnu osnovu za organizovanje poljoprivredne proizvodnje.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Žitište ima i relativno povoljan saobraćajno – geografski položaj zahvaljujući putu prvog reda, koji povezuje našu zemlju sa Rumunijom, odnosno Zrenjanin sa Temišvarom. Udaljenost opštine od važnijih centara nije velika. Tako je od Zrenjanina udaljena 18 kilometara, Novog Sada 68, Temišvara 87, a od Beograda 91 kilometar.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz