Region

Posetioci manifestacije „Slatki dan“ moći će da probaju razne kolače

Slatki dan

Tradicija izrade dobrih kolača i dalje je prisutna u Belom Blatu. Verovatno i u mnogim drugim vojvođanskim mestima, s obzirom na bogatu i raznovrsnu predačku tradiciju naroda pridošlih u ove krajeve.

 

A da bi se ta tradicija, posebno kolačarska, očuvala, neophodno je negovati i sačuvati sve recepte po kojima su naše bake pripremale svoju kolačarsku trpezu. Najbolji način da se od zaborava otrgnu ti recepti jesu manifestacije i podučavanje mlađeg naraštaja. Upravo na tom dobrom putu negovanja kolačarske tradicije nalazi se i beloblatski Klub žena.

 

Aktivistkinje kluba će, potpomognute lokalnom smaoupravom, organizovati u nedelju, 7. oktobra, 11. po redu manifestaciju „Slatki dan“.

 

Manifestacija je takmičarsko – prodajnog karaktera, ali i sa kulturno – zabavnim sadržajem. Tog dana posetioci će moći da probaju mnoge kolače koji su već pomalo zaboravljeni i vrlo retko se mogu pronaći u kućnoj ili široj proizvodnji. Razne pite, išleri, rolnice, vanilice, štrudle, torte starinske, herovke, šam-rolnice, salčići, kiflice i mnogi drugi, često neimenovani kolači, naći će se tog dana u ponudi. I ko može odoleti ovom slasnom šarenilu?

 

Okupljanje takmičarskih ekipa je u 13 časova, u mesnom Domu kulture, gde će se i održati sama manifestacija.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

Podeli članak
sinovoz
FAM