Region

Poseta NIS-ovog karavana Novom Bečeju izazvala oštre reakcije ligaša!

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović
Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović

Deset godina uspešne saradnje između NIS-a i Opštine Novi Bečej svečano je obeleženo u novobečejskom Domu kulture, uz podsećanje da je, u okviru programa „Zajednici zajedno“, tokom jedne decenije, u ovoj srednjobanatskoj opštini realizovano čak 55 projekata. Ovaj događaj, međutim, nije se svideo Ligi socijaldemokrata Vojvodine, koja je oštro reagovala.

 

NIS je saopštio da je zajednički cilj u toku uspešne saradnje bio unapređenje života lokalne zajednice, dodajući da je lista sprovedenih projekata poduža, a da su neki od najznačajnijih rekonstrukcija rukometnog terena u Novom Miloševu, adaptacija i opremanje galerije „Selo“, opremanje fiskulturne sale Osnovne škole „Miloje Čiplić“, adaptacija prostorija Doma kulture, podrška održavanju kulturne manifestacije „Velikogospojisnki dani“, podrška Košarkaškom klubu „Jedinstvo“…

 

Ovim povodom obratio se predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović, koji je istakao značaj ulaganja NIS-a u ovu lokalnu zajednicu.

 

– Zahvaljujem se kompaniji NIS što je opštinu Novi Bečej prepoznala kao strateškog partnera. Saradnjom i zajedničkim naporima uspeli smo da realizujemo veliki broj projekata na teritoriji opštine i napravimo korak ka stvaranju lepšeg i boljeg životnog ambijenta, ali i radimo na podizanju standarda građana naše zajednice. Cilj nam je da stvorimo zdravu socijalnu kategoriju stanovništva, visok nivo svesti o životnim vrednostima, i da okupimo i zadržimo mlade obrazovane ljude koji nisu samo naša budućnost već i kamen temeljac naše države. Nadam se da će se naša saradnja sa kompanijom NIS u tom pravcu nastavi i održati – naglasio je Maksimović.

 

Srđan Dragišić
Predstavnik kompanije NIS Srđan Dragišić

 

Srđan Dragišić, direktor Centra za projektne delatnosti u Bloku „Istraživanje i proizvodnja“ u NIS-u, istakao je da je ova kompanija u prethodnom periodu investirala više od 43 miliona dinara u opštinu Novi Bečej.

 

S druge strane, Saša Šućurović, član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivši predsednik opštine Novi Bečej, poručio je da su se svi koji su bar malo upućeni u to da je kompanija NIS prodata Ruskoj federaciji po izuzetno nepovoljnim uslovima i koji znaju da NIS, umesto zakonskih 7 odsto, plaća eksploataciju energetskih izvora samo tri odsto, pitali da li je informacija o obeležavanju desetogodišnjice saradnje zapravo šaljiva vest.

 

– Dodatni apsurd je da je, tom prilikom, predsednik opštine Novi Bečej rekao da je saradnja sa NIS-om od velikog značaja za opštinu i da je na to ponosan. Predsednik novobečejske opštine je bio u pravu da je lokalna samouprava rasterećena uz pomoć kompanije NIS. Samo nije pogodio da je rasterećena, ustvari, od količine novca, koji bi po zakonu trebalo kompanija da uplaćuje državi i lokalnim samoupravama – rekao je Šućurović.

 

Šućurović je ocenio da su ulaganja Naftne industrije Srbije (NIS) u razvijanje lokalnih zajednica kroz program „Zajednici zajedno“ samo davanje mrvica u odnosu na ogroman profit koji kompanija ima, zamazivanje očiju i prikrivanje činjenice o besomučnoj eksploataciji naših prirodnih bogatstava od koje građani Srbije imaju samo štete.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Lakrdija i mizerija! Zrenjanin i Kikinda su najviše oštećeni tj. opljačkani od eksploatacije nafte i gasa.to što NIS pomaže lokalne samouprave je čista farsa. U normalnim zemljama naftna renta je i do 25% od vrednosti proizvedene nafte, tako da ne bi bilo nikakve potrebe da se NIS eksponira kao veliki dobrotvor i kompanija koja tobože brine o građanima Banata. Ovo je zaista tužno i jadno. Lokalne vlasti su krive što ne pokreću inicijativu za povećanje naftne rente kao u normalnim državama.