Region YSLAJDER

POSAO U POGONU UOPŠTE NIJE LAK, A OBAVLJAJU GA SAMO ŽENE

BELO BLATO – Posao u pogonu beloblatske trskare uopšte nije lak. Zanimljivo je, međutim, da ga obavljaju isključivo žene.

 

belo blato trska

 

– Trenutno na poslovima obrade i pletenja štukatura od trske radi 12 žena – kaže za portal zrenjaninski.com Nebojša Superov, direktor Akcionarskog društva „Jedinstvo“. – Imamo potrebu za više radnika, ali problem nam je da nađemo radnu snagu. Posebno zato što ovaj posao, tradicionalno, obavljaju isključivo žene. Pokušali smo da ubedimo i muškarce, da ih obučimo, ali oni jednostavno nisu spretni i umešni, ističe Superov.

 

Posao sa trskom je sezonskog karaktera. Radi se godišnje između šest i devet meseci, u zavisnosti od toga koliko se trske naseče.

 

– Potrebni su nam rani mrazevi i hladna i duga zima, da bi trska mogla da se seče. To se poslednjih godina retko dešava, a u poslednjih 12 godina samo jedne godine smo imali toliko trske da se u pogonu radilo svih dvanaest meseci – kaže Superov.

 

belo blato trska

 

Većina žena u pogonu trskare radi duže od deset godina. Kažu da posao nije lak, ali da su se navikle. Iako trska zna da ubode i raseče, većina ih ne nosi ni rukavice. Rade samo u prvoj smeni, imaju dve pauze, prijavljene su i uglavnom zadovoljne.

 

Muškarci su u ovoj firmi zaduženi za seču trske i većinu radnog dana provode napolju.

 

Kao i u drugim zrenjaninskim preduzećima, i u ovom postoji problem sa nedostatkom radne snage.

 

– Mnogi Beloblaćani imaju pasoše EU, pa sreću traže u inostranstvu. Jedan deo se zaposlio u fabrikama u gradu. Radimo za poznatog kupca, potrebe za trskom su veće nego što možemo da isporučimo i mogli bismo raditi i u dve, možda i u tri smene. Samo nema ko da radi – zaključuje Superov.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz