Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Porinut motorni tegljač: “Štrbac” spasava tarašku skelu (Foto)

motorni tegljač

Motorni tegljač „Štrbac“, koji će se koristiti za pokretanje taraške skele na Tisi, porinut je danas u brodogradilištu “Begej 2” u Perlezu.

 

Zahvaljujući ovom tegljaču, biće rešen problem u Tarašu, koji je nastao nakon što je skela, koja je poljoprivrednicima iz ovog banatskog sela najkraća veza sa 1.800 hektara njiva na bačkoj strani, prestala sa radom pre nekoliko meseci.

 

Kako je portal zrenjaninski.com već pisao, novom zakonskom uredbom je na međudržavnim rečnim tokovima zabranjena upotreba skela koje se vuku sajlom. Prema toj uredbi, skelu mora da pokreće plovilo sa čvrstom vezom i stručnom posadom. Više o tome možete PROČITATI OVDE.

 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac izjavio je da je lokalna samouprava, na zahtev meštana Taraša, u najkraćem roku došla do najboljeg rešenja. Stoga će čuvena taraška skela nastaviti da radi i u narednom periodu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Krave i u drugim selima predstavljale problem, ali se došlo do rešenja

 

– Znamo koliko je žiteljima Taraša ova skela važna za život. Nikako nismo mogli da dopustimo da prestane s radom. Zato smo postigli dogovor s brodogradilištem “Begej 2” da nam iznajmi tegljač, koji će vući skelu. Tako će biti dok ne nađemo drugo, savremenije rešenje – objasnio je Santovac.

 

On je napomenuo da će već početkom naredne nedelje skela biti u funkciji.

 

motorni tegljač

 

Motorni tegljač spreman za novu ulogu

 

Naglasio je i da se iz gradskog budžeta godišnje izdvaja oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele. Dodao je da se sada razmatraju dve mogućnosti – kupovina broda, ili iznajmljivanje broda sa posadom, koji bi preuzeo ulogu skele.

 

– Naš cilj je da meštanima omogućimo odgovarajuće rešenje, primereno vremenu i potrebama – istakao je Santovac.

 

Direktor brodogradilišta “Begej 2” Marko Gudović je objasnio da će motorni tegljaš „Štrbac“ bez problema moći da opslužuje skelu na Tisi.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Ovo plovilo, dužine 19 metara, čija je nosivost 1.000 tona, remontovano je u našem brodogradilištu. Dovoljna su dva člana posade da bi ga opsluživala. Tegljač će nakon remonta, u narednih pet godina, a do narednog pregleda, moći da obavlja sve poslove u vezi sa transportom skele – naglasio je Gudović.

 

motorni tegljač

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM