Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Pomor ptica kod Sutjeske: Pronađena 64 leša zaštićenih vrsta!

leševi ptica
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da su u nedelju, kod ribnjaka Sutjeska, na obalnom pojasu Tamiša, pronađena 64 leša divljih ptica.

 

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole, pronađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara i 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje. Pronađeno je i sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca.

 

PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Mačak Žak je veoma druželjubiv i obožava da se mazi

 

– Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama, osnovano sumnjamo da su ubijene – kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

 

On napominje da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezda belorepana, mišara, kao i par crnih žuna. Sve su to strogo zaštićene vrste.

 

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake. To je mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama, smatraju u ovom društvu. Njegovi članovi zahtevaju hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Obezbeđena sredstva za sanaciju divlje deponije u Perlezu

 

Potrebno je da se pregleda teren, sakupe leševi i ostaci leševa ptica i dostave nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

 

leševi ptica
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

Naneta i neprocenjiva šteta poljoprivredi

 

– Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji. Mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica. Stoga ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Prema njegovim rečima, naneta je i neprocenjiva šteta poljoprivredi. Naime, mišari su poznati kao prirodni saborci protiv prenamnoženja glodara na našim oranicama.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti. Naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja – pojašnjava Knežević.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Velika sramota i bruka za ceo Banat! U svakoj evropskoj zemlji ovaj zločin nad pticama bi bio rešen za 1 sat, na osnovu baznih stanica mobilne telefonije, može tačno da se utvrdi ko je tamo boravio u konkretnom periodu. Na potezu su institucije ove države ako ih uopšte ima.

sinovoz