Region Vesti Zrenjanin

Položen venac na spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću Kurjaku

spomenik veljku lukiću kurjaku

Nakon rekonstrukcije spomenika koji je posvećen Veljku Lukiću Kurjaku i stradalima u Drugom svetskom ratu, Mesna zajednica Lukićevo je organizovala dan sećanja na žrtve fašizma. Do devedesetih godina ovakva okupljanja su bila 27. jula, kada je bila i seoska slava. I danas ima poštovalaca ove tradicije u selu, pa su predstavnici građana tim povodom položili venac na spomenik Veljku Lukiću Kurjaku.

 

Ove godine Lukićevo će obeležiti sedam i po decenija od naseljavanja sela nakon Drugog svetskog rata. Tadašnji kolonisti su došli u selo koje se zvalo Martinica oktobra 1945. Ubrzo su mu dali ime po narodnom heroju iz rodnog kraja Veljku Lukiću Kurjaku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bošnjakov salaš: Položeno cveće na spomenik streljanim rodoljubima

 

Ove godine je spomenik koji je njemu posvećen renoviran zahvaljujući projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina i sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Spomenik je postavljen 1950. i prvo je tada izgrađen obelisk visok šest metara. Dve spomen ploče sa imenima boraca stradalih u narodnooslobodilačkoj borbi postavljene su 1956.

 

Ove godine je spomenik renoviran temeljno tek drugi put. To je učinjeno jer je pretilo da se obruše mermerne ploče kojima je on obložen.

 

spomenik veljku lukiću kurjaku

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak