Region YSLAJDER

POLJOČUVARI U BORBI PROTIV NELEGALNE SEČE DRVEĆA (FOTO)

ZRENJANIN – Poljočuvari u Zrenjaninu ovih ledenih dana ima imaju pune ruke posla, u Orlovatu je juče oduzeto vozilo sa natovarenih 15 metara kubnih drveta, a odmah potom zaplenjeno je nekoliko kubika isečenih drva u Belom Blatu.

O svim krađama drveta, kada je u pitanju više od kubika, zrenjaninski poljočuvari odmah obaveštavaju Policijsku upravu Zrenjanin, na teren izlazi patrola i preuzima slučaj u svoju nadležnost. Tako je bilo i ovoga puta, drva su zaplenjena a počinioci će biti procesuirani.

– Naša poljočuvarska služba jedna je od najefikasnijih u Srbiji, činjenice to potvrđuju. Mi imamo samo u prošloj godini podnetih 428 prekršajnih prijava i 26 krivičnih prijava, za razne prekršaje i krivična dela. Sada nam je aktuelna borba protiv onih koji nelegalno seku drva za ogrev a ove godine prava je najezda prekršilaca – kaže koordinator poljočuvarske službe Grada Zrenjanina Branislav Lazić, čiji radnici, njih 35, su na terenu uprkos izuzetno niskim temperaturama.

– Ništa ne može da nas zaustavi u izvršavanju zadataka. Ovih dana je samo Goran Ulemek zbog šumske krađe oduzeo četiri motorne testere i podneo četiri prijave, a na teren je išao na biciklu na minus 15 stepeni. Sprečili smo i osujetili niz krađa i sačuvali vrednu imovinu, ali predaha nema, naši poljočuvari su spremni i u pripravnosti bukvalno svih 24 sata – govori Lazić.

On ističe i odličnu saradnju sa Policijskom upravom, kao i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem.

– U prošloj godini rešili smo veliki broj krađa kukuruza u Elemiru, Tarašu, Melencima, a samo jedna od tih šteta procenjena je na 600.000 dinara. U ataru Farkaždina oduzeli smo tri tone ukradenog suncokreta, na raznim lokacijama sprečili smo krađe luka, krompira, bostana, grožđa… Intervenisali smo zbog 56 paljevina strnjišta i kukurozovine, gde je samo na jednoj lokaciji načinjena šteta od 120.000 dinara. Čak smo razotkrili i policiji prijavili lice iz Aradca, koje se lažno predstavljalo i zloupotrebljavalo policijsku značku – nabraja Lazić samo deo aktivnosti svoje službe.

Ažurnost zrenjaninskih poljočuvara ima i negativne posledice, jer su često izloženi pretnjama pa čak i napadima.

– Ima pretnji i to ozbiljnih, i njima i njihovim porodicama, pa dvojici poljočuvara deca nekoliko dana nisu smela da idu u školu. Osim toga u poljskoj i šumskoj krađi pojavljuju se velike grupe počinilaca, kojima nije strano da povedu i decu, i isture ih kao štit. Agresivni su i opasni, pa je tako poljočuvaru u Knićaninu, Milenku Trnjanku, slomljena ruka – kaže Lazić.

On očekuje da će služba, koja raspolaže sa pet vozila, biti još efikasnija nakon što svi radnici dobiju uniforme, nove fotoaparate i baterijske lampe. Nova oprema je bitna jer ima najava da će se u atarima oko Zrenjanina pojaviti naoružani nomadi iz Bosne, sa stadima od hiljadu i više ovaca, što će biti novi izazov za zrenjaninske poljočuvare.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz