Region

POGLEDAJTE: „Kad Tisa cveta“ cvate i ljubav

NOVI BEČEJ – Varoš kao iz bajke na obali Tise, Novi Bečej, u dva dana i noći bio je dobar domaćin najromantičnije manifestacije „Kad Tisa cveta“, posvećene jedinstvenom prirodnom fenomenu – cvetanju Tise i veličanju ljubavi.

Sve odisalo na romantiku
Sve odisalo na romantiku

Dane kada insekt zvani Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izađe na površinu reke kako bi produžio vrstu i kada Tisa izgleda kao da vri prekrivena hiljadama sićušnih cvetića, u Novom Bečeju pretvorili su u praznik ljubavi.

Tako je bilo i ovog vikenda, kada su Tiski kej zaposele hiljade romantičnih duša, a najviše ljubavnih parova, od onih najmlađih do poznih godišta. Svi su strpljivo čekali sumrak da bi, po običaju, niz reku pustili plutajuće svećice utisnute u liciderska srca, sve uz želju, koja se po legendi garantovano ostvaruje u doba cvetanja Tise. Blistala je Tisa hiljadama sićušnih iskrica, dok je na krcatim obalama, splavovima i plovilima bujala energija ljubavi.

Danica i Nikola Đurišić, supružnici iz Crvenke, 50 godina braka obeležili su upravo na novobečejskoj manifestaciji. Oni su u vodu spustili dva velika srca uvezana zlatnom mašnom, sa po deset svećica na svakom i svetlećim brojem 50.

– Bila je to ljubav od prvog susreta, a bili smo komšije, kolonisti doseljeni u Crvenku. Proživeli smo jedan lep brak i sada mi je želja da što duže traje – kaže Nikola za portal „Zrenjaninski“.

Pet decenija u braku - Nikola i Danica Đurišić
Pet decenija u braku – Nikola i Danica Đurišić

A njegova „vjerna ljuba“, na pitanje šta je poželela puštajući sveće niz Tisu, kaže:

– Svima koji su u vezi ili braku želim da se vole, poštuju, tolerišu i dočekaju jubilej kao naš. I da imaju potomstvo za ponos, kao mi što imamo dva sina, četvoro unučadi i peto na putu – veli Danica.

Romantične želje plutale rekom
Romantične želje plutale rekom

Na obali je, ipak, najviše mladih palilo svećice i spuštalo ih u reku. Moglo se sresti i mnogo stranaca. Biljana iz Makedonije došla je sa grupom prijatelja iz bivše Jugo-republike, a za manifestaciju je videla najavu na Fejsbuku.

– Došli smo iz radoznalosti a odlazimo sa najlepšim utiscima o ovom predivnom gradiću i romantičnom i mističnom događaju. Dolazim i iduće godine, ali će nas u grupi biti mnogo više, jer ovo je neponovljiv doživljaj – obećava Biljana.

Na obali bilo najviše mladih
Na obali bilo najviše mladih

Organizatori manifestacije postarali su se da za sve prisutne bude i muzike. Sve u duhu romantike bendovi su nastupali na splavovima, a repertoar je uglavnom bio sa ljubavnim porukama. Plesna grupa iz Beograda priredila je spektakularan performans na vodi, uz bakljadu, bilo je mnogo zvučnih i vizuelnih efekata, za nezaborav. A svi koji su došli, uz onu skrivenu želju imali su još jednu – da i iduće godine budu učesnici ove romantične priče.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.