Region

Počelo izmuljivanje magistralnog kanala kod Novog Bečeja

Opština Novi Bečej
Foto: Opština Novi Bečej

U neposrednoj blizini Novog Bečeja u toku su radovi na izmuljivanju i čišćenju magistralnog kanala Banatska Palanka – Novi Bečej, koje zajedničkim sredstvima, sa po osam miliona dinara, finansiraju Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i novobečejska opština. Radove sprovodi Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat“ iz Kikinde.

 

Po rečima predsednika opštine Saše Maksimovića, radovi su od velikog značaja, naročito imajući u vidu da Kanal Dunav – Tisa – Dunav, koji je kopan od 1969. do 1978. godine, od tada nikad nije bio čišćen.

 

– Novi Bečej ima ozbiljan problem sa podzmenim vodama, atmosferskom i fekalnom kanalizacijom, što je sada dovelo do kulminacije. Svi kanali su bili blokirani jer nisu čišćeni unazad četiri decenije. Zato je opština, zajedno sa „Vodama Vojvodine“, sufinansijer ovih radova. Počinjemo, što bi se reklo, „od glave“, a onda sledi čišćenje obodnih kanala oko grada, nakon čega ćemo urediti i atmosfersku kanalazaciju – kazao je Maksimović.

 

Čišćenje obodnih kanala je trenutno u procesu projektovanja, odnosno izrade projektno – tehničke dokumentacije.

 

– Videćemo koliko će koštati ovi radovi i u kom periodu će lokalna samouprava moći da ih sprovede – dodao je Maksimović.

 

Magistralni kanal, koji je predmet radova, značajan je iz više razloga za oba sufinansijera. Dugačak je oko 150 kilometara i najvažniji je kanal za vodosnabdevanje celog Banata.

 

– Praktično ćemo omogućiti njegovu bolju protočnost i snabdevanje vodom svih korisnika sistema za navodnavanje, ribnjaka i drugih potrošača. Kanal je ranije bio dosta zapušten, pojas trske uz vodu je bio dužine osam metara, obale su bile visoke i pecaroši i ljubitelji prirode nisu mogli da priđu vodi. Sada ćemo napraviti stazu pored kanala – objasnio je pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine“ za hidrosistem Dunav – Tisa – Dunav Stevan Ilinčić.

 

On je dodao da je izmuljivanje i čišćenje magistralnog kanala od neprocenjivog značaja za zaštitu životne sredine i eko-sistema, odnosno lokalne flore i faune, ali i za nesmetano odvijanje vodenog saobraćaja i, na taj način, za ekonomski rast regiona.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz