Region YTOP

POČELA PRODAJA DOZVOLA ZA REKREATIVNI RIBOLOV

Foto: Dušan Bartolović

NOVI SAD, ZRENJANIN – Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ počelo je sa prodajom ovogodišnjih dozvola za rekreativni ribolov. Cene ribolovnih dozvola nepromenjene su u odnosu na prošlu godinu.

 

ribolov
Foto: Dušan Bartolović

 

Godišnja dozvola za rekreativni ribolov za seniore košta 6.000 dinara, cena jednodnevne dozvole je 1.000 dinara, a višednevne (do sedam dana) 2.000 dinara. Godišnja dozvola za osobe starije od 65 godina, osobe sa telesnim oštećenjem od 60-79 procenata, kao i za žene, iznosi 3.000 dinara.

 

Za ribolov u zaštićenim područjima važe posebne dozvole. Tako je i sa zaštićenim područjem „Ritovi donjeg Potisja“. No, kako bi ovim područjem trebalo da upravlja Javna ustanova „Rezervati prirode“, a zvanično još nije postala upravljač, ribolov u zaštićenom području nije dozvoljen i tretiraće se kako krivolov, kaže za portal zrenjaninski.com Dejan Jovanov, direktor „Rezervata prirode“.

 

Prethodno preduzeće „Rezervati prirode“ koje je bilo upravljač je likvidirano, ali ceo postupak još nije završen.

 

– Nadležno ministarstvo treba da odredi upravljače. Samo u Vojvodini ima takvih 40 slučajeva i još se čeka na rešavanje. Čekamo na rešenje već više od godinu dana. Zbog toga ne možemo da izdajemo posebne dozvole i automatski je ribolov u zaštićenom području „Ritovi donjeg Potisja“ zabranjen do daljnjeg – ističe Jovanov, i dodaje da, iako nisu upravljači, „Rezervati prirode“ imaju aktivnu čuvarsku službu, a o problemima na terenu obaveštavaju inspektore.

 

Što se tiče ribolova na gradskim jezerima, Jovanov naglašava da su za dozvole za pecanje na jezeru kod „Žitoprodukta“ nadležne „Vode Vojvodine“, a da je pecanje na jezeru kod Suda zabranjeno.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM