Region YSLAJDER

POČELA IZGRADNJA DVONAMENSKIH SISTEMA

MEĐA – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao je danas radove na dvonamenskom sistemu „Međa“, u opštini Žitište, koji će omogućiti navodnjavanje 762 hektara poljoprivrednih površina u ovom delu Banata. Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

mirovic izgradnja

 

Mirović je naglasio da danas na severu naše zemlje počinju veliki radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u okviru nacionalnog programa koji sprovodi Vlada Republike Srbije, uz podršku svih koji u ovom projektu učestvuju.

 

Mirović je izrazio zadovoljstvo što započinje realizacija četiri, od ukupno 11 projekata, prijavljenih za finansiranje iz Programa za navodnjavanje, takozvanog Abu Dabi fonda. U okviru prvog projekta, u Međi će 17 kilometara dug kanal za odvodnjavanje biti pretvoren u dvonamenski, i po potrebi služiti i za navodnjavanje.

 

– Zajedno sa projektima u centralnoj i južnoj Srbiji, praktično ćemo sprovoditi radove koji će dovesti do izgradnje sistema za navodnjavanje, koji će pokrivati više od 50 hiljada hektara. To je najbolji odgovor na ovo što se dešava sa klimom i vremenom, i ove i ranijih godina, a što oni pre nas nisu uspeli da prepoznaju. Nisu uspeli da pripreme projekte niti da dovedu projekte do realizacije, koja počinje ovde u Međi, ali i na sistemu Jankov Most 1 i 2 – kazao je Mirović.

 

On je naglasio da je ključna stvar da se ni jedne godine ne stane u realizaciji ovakvih programa.

 

– Ovo što je započeto preko Abu Dabi fonda, što koordinira Vlada Srbije preko nadležnog ministarstva, a u čemu ćemo i mi pomagati, mora imati potpuni kontinuitet sve dok ne dovedemo broj hektara pod sistemima za navodnjavanje približno evropskom proseku – kazao je Mirović, dodajući da to znači da se narednih pet – deset godina mora raditi u kontinuitetu.

 

mirovic izgradnja

 

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da će zbog toga 31. avgusta, na sednici pokrajinske Skupštine, na dnevnom redu biti predlog odluke o dodeli dodatnih 100 miliona dinara „Vodama Vojvodine“ za pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu Abu Dabi fonda, odnosno izgradnje sistema u Vojvodini.

 

On je naglasio da će se naredne godine u značajnijim finansijskim iznosima podržati ovi projekti i ujedno se zahvalio ministru Nedimoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u čijem je premijerskom mandatu ovaj program pripremljen.

 

Projekti za navodnjavanje iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata realizovaće se na teritoriji cele Srbije, a prvih jedanaest u Vojvodini jer postoji spremna projektna dokumentacija. Pored dvonamenskog sistema „Međa“, zemljani radovi i izgradnja ustava realizuju se na kanalima dvonamenskog sistema „Itebej I“, kao i „Jankov Most I i II“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz