Region Vesti Zrenjanin

Počela druga faza rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima

rekonstrukcija bibićeve kuće
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Početkom ovog meseca počela je realizacija druge faze rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Druga faza obuhvata obnovu dvorišnih fasada, krovne konstrukcije dvorišnog krila i celokupne stolarske, kao i molersko-farbarske i bravarske radove.

 

Početkom oktobra prošle godine započeti su konzervatorsko – restauratorski radovi na Bibićevoj kući i prva faza radova je završena u decembru. U prvoj fazi sanirana je krovna konstrukcija glavnog krila i postavlјen je novi krovni pokrivač. Takođe, uređena je i fasada, i to prema autentičnom izgledu ovog objekta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uređenje kanalske mreže na nekoliko lokacija u regionu

 

Bibićeva kuća je dugi niz godina bila u veoma lošem stanju. Zbog oštećenja krovnog pokrivača, odnosno starog biber crepa, kao i prokišnjavanja, došlo je do trulјenja krovne građe, deformacije oblika krova, pojave pukotina i propadanja konstrukcije objekta. Na krovu su bila primetna oštećenja zbog kojih su se pojavile deformacije tavanske konstrukcije. Usled sleganja zidova, nastale su i znatne pukotine na zidovima. Zbog svega toga pretila je opasnost od urušavanja ovog vrednog spomenika kulture – ističe arhitekta konzervator Spomenka Urošević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Bibićeva kuća kao objekat kulture

 

Ovaj Zavod je izradio konzervatorsko-restauratorski projekat sanacije i adaptacije Bibićeve kuće u Melencima još 2009. godine, kada je objekat bio pod prethodnom zaštitom. Nakon što je kuća utvrđena za kulturno dobro 2018. godine i učestvovanja na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, projekat je dobio sredstva za realizaciju prve faze radova.

 

Po završetku druge faze, uslediće i treća, kojom će biti obuhvaćeni radovi u enterijeru. Nakon obnove, predviđeno je pretvaranje Bibićeve kuće u objekat kulture, sa spomen sobom plemićke porodice Bibić i značajnih istorijskih ličnosti Melenaca.

 

Bibićeva kuća je pоdignuta 1896. gоdinе u stilu аkаdеmizmа sа еlеmеntimа nеоrеnеsаnsе. Prеdstаvlја primеr bоgаtiје grаđаnskе kućе pоdignutе krајеm 19. vеkа u Меlеncimа.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz