Region Vesti Zrenjanin

Počela akcija suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Vojvodine

akcija suzbijanja larvi komaraca
Foto: Zoran Bogaroški

Ovih dana je počela centralizovana akcija suzbijanja larvi komaraca na teritoriji cele Vojvodine, saopštila je danas Pokrajinska vlada. Akcija se sprovodi u cilju obezbeđenja normalnih uslova za život građana, kao i uspešne zdravstvene zaštite stanovništva, dodaje se u saopštenju.

 

Sa svojim hidrološkim režimom, klimatskim karakteristikama i geografskim položajem, teritorija AP Vojvodine predstavlja vrlo povoljan region za razvoj i masovnu pojavu komaraca.

 

Tretmani komaraca obavljaju se u skladu sa ukazanim potrebama. To se čini na osnovu rezultata dobijenih praćenjem pojave i brojnosti populacije larvi komaraca od strane Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. Akcija će se sprovoditi u kontinuitetu od sredine aprila, pa sve do kraja septembra. Ova akcija se obavlja u skladu sa biologijom komaraca, odnosno do utroška sredstava obezbeđenih za ove namene.

 

Pročitajte još: Od početka pandemije u srednjem Banatu 28 osoba zaraženo koronom

 

Akcija suzbijanja larvi komaraca obavljaće se iz vazduha i sa zemlje. Sprovodiće se u priobalnom pojasu reka, izlivima, plavnim površinama reka, rukavcima, kanalima, jezerima i na teritoriji zaštićenih područja. U naseljenim mestima obavljaće se u kanalima, industrijskim i otpadnim vodama, šahtovima, barama, manjim recipijentima vode i drugim stajaćim vodama pogodnim za razvoj komaraca. Suzbijanje larvi komaraca iz vazduha sprovodi se biološkim, a sa zemlje hemijskim preparatima.

 

Planirano je suzbijanje larvi komaraca na celoj teritoriji AP Vojvodine, u više ponavljanja tokom sezone i na ukupnoj površini od 103.300 hektara. Cilj je da se smanji brojnost populacije komaraca i spreči širenje zaraznih bolesti koje oni prenose.

 

Lokalne samouprave da na vreme započnu aktivnosti

 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine uputio je dopis svim lokalnim samoupravama da na vreme započnu kako postupke javnih nabavki potrebnih sredstava, tako i samo sprovođenje suzbijanja odraslih jedinki komaraca.

 

„Ovim putem još jednom pozivamo sve lokalne samouprave da na vreme počnu suzbijanje komaraca na svojim teritorijama. Podsećamo da su komarci prenosioci brojnih zaraznih bolesti, a pre svega virusa groznice Zapadnog Nila“, navela je Pokrajinska vlada.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.