Region Vesti Zrenjanin

Planovi za Elemir: Određeno više različitih zona za dalji razvoj sela

elemir

Javno preduzeće za urbanizam iz Zrenjanina oglasilo je javni uvid u nacrt plana generalne regulacije sela Elemir, koji će biti omogućen do 16. avgusta. Ujedno će na uvidu biti i izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana generalne regulacije Elemira na životnu sredinu.

 

Plan obuhvata selo Elemir, koje se sa 4338 stanovnika svrstava u velika, a rasprostire se na delu katastarskih opština Srpski Elemir i Elemir, ukupne površine 488,64 hektara.

 

Najvažniji ciljevi plana definisani su u nastojanju da centar sela zadrži osnovnu funkciju mesta javnih sadržaja i okupljanja i da se omogući komunalno i infrastrukturno opremanje svom javnom infrastrukturom. Formiranje zona sa mogućnostima za zasnivanje proizvodnih kompleksa, kao i poljoprivrednih kompleksa, odnosno gazdinstva, takođe je u planskim ciljevima. Sve sa namerom da se podstakne razvoj stočarske proizvodnje, povrtarstva i voćarstva, kao i da se afirmiše seoski turizam.

 

Pročitajte još: Do daljeg zatvoren bazen u Srpskoj Crnji, razlog je koronavirus

 

Planom je određeno više zona. To su zona centralnih funkcija, zona stanovanja i četiri radne zone.

 

Zona centralnih funkcija obuhvata centar sela, javne površine, objekte javne namene i površine mešovitih namena. Tu je zgrada mesne zajednice, osnovna škola, biblioteka, predškolska ustanova i vrtić, zdravstvena stanica, pošta, zadružni i dom kulture i pijaca, kao i pravoslavna crkva sa portom. Svi ovi objekti, koji su predviđeni za stanovanje i poslovanje, planirani su na postojećim lokacijama.

 

U zoni stanovanja, nova izgradnja planirana je u blokovima 37 i 38, uz infrastrukturno i komunalno opremanje. U parku Kaštel, pored postojeće namene izvorišta, predviđene su površine za sport i rekreaciju, sportski tereni, uz poštovanje svih pravila izgradnje i zona zaštite.

 

Elemir ima četiri radne zone

 

Četiri radne zone čine celine na severu, istoku i jugu sela, po obodu naselja. Radne zone su po svojim karakteristikama i sadržaju, različitih namena i načina korišćenja. U radnoj zoni 1 je prostor za izgradnju/rekonstrukciju na već izgrađenim parcelama i delom prostor nove izgradnje. Za nju je potrebno obezbediti potpuno infrastrukturno i komunalno opremanje. U okviru ove zone nije dozvoljena izgradnja industrijskih objekata.

 

Radnu zonu 2 čine pogon za pripremu i transport nafte i gasa, Rafinerija gasa, stara ciglana i pruga sa pratećim sadržajima. U okviru ove zone, dozvoljena je izgradnja, dogradnja, odnosno rekonstrukcija industrijskih, poslovnih, proizvodnih i uslužnih objekata. Nije dozvoljena izgradnja stambenih i javnih, kao i objekata ugostiteljstva i turizma.

 

Radna zona 3 obuhvata kompeks Centra za ispitivanje proizvodne bušotinske opreme u Elemiru. Taj kompleks je obuhvaćen planom koji pripada radnoj zoni i na njemu su izgrađeni objekti koji se zadržavaju. U okviru ove zone, može se predvideti izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija silosa, podzemnih i nadzemnih skladišta žitarica, hladnjača, proizvodnih objekata za povrtarstvo, voćarstvo, cvećatstvo i preradu poljoprivrednih proizvoda, poslovnih objekata i objekata javne namene.

 

Radna zona 4 prostire se na već izgrađenim parcelama i delom na prostoru nove izgradnje, za koju je potrebno obezbediti potpuno infrastrukturno i komunalno opremanje. Ni u okviru ove zone nije dozvoljena izgradnja industrijskih objekata.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.