Region Vesti Zrenjanin

Petnaest godina od katastrofalne poplave u Jaši Tomiću

katastrofalne poplave
Foto: NMR Info

Danas je petnaestogodišnjica katastrofalne poplave koja je, nakon izlivanja reke Tamiš, pogodila opštinu Sečanj, a u kojoj je najviše stradalo selo Jaša Tomić.

 

U poplavi koja je započela probijanjem brane na reci Tamiš, 20. aprila 2005. godine, uništen je veliki broj kuća i seoskih gazdinstava u Jaši Tomiću. Očuvan je samo uži centar sela, a iseljeno je više od dve hiljade ljudi iz svojih domova. Bila je to najveća poplava u Banatu u poslednjih stotinak godina.

 

U otklanjanju posledica ove prirodne katastrofe bila je angažovana i vojska, sa svom raspoloživom mehanizacijom, kako bi iz potopljenog područja izbavila ljude i životinje. Nekoliko dana posle tog kobnog 20. aprila 2005. godine pod vodom se našlo i susedno selo Busenje. Jedina srećna okolnost u ovoj katastrofi bila je činjenica da nije bilo ljudskih žrtava.

 

Pročitajte još: Inter-resorna komisija Opštine Sečanj radi i za vreme vanrednog stanja

 

U saniranju posledica katastrofalne poplave država je od juna 2005. do kraja 2007. godine izgradila preko 365 kuća. Brojne donacije stizale su u selo, a najveću je dao Grad Beograd, preko 40 milona dinara.

 

Nažalost, obnova sela nije zaustavila trend iseljavanja i smanjenja broja stanovnika. Jaša Tomić ih je po poslednjem popisu iz 2011. godine imala svega 2370, ili čak 750 manje nego na popisu 2002. godine. Sasvim je izvesno da će demografske brojke, na popisu koji nam sledi iduće godine, biti još poraznije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM