Region YSLAJDER

OZBILJNI PROJEKTI U VEZI SA KANALSKOM MREŽOM

Opština Nova Crnja

ZRENJANIN – U Srednjobanatskom okrugu uskoro počinju da se realizuju ozbiljni projekti izgradnje dvonamenskih sistema kanalske mreže, kojima će se na tri poteza, pored odvodnjavanja, omogućiti i navodnjavanje okolnih njiva.

 

projekti sa kanalskom mrežom
Sistem će omogućiti i navodnjavanje i odvodnjavanje

 

– Planirani su, najpre, radovi na kanalskoj mreži sistema za odvodnjavanje „Međa“, koji će dobiti i funkciju navodnjavanja. Za izvorište vode predviđen je plovni Begej, a voda će se iz njega zahvatati gravitaciono, preko ustave Šlajz. Radovi će se izvoditi na 17 kilometara kanalske mreže, a stvoriće se mogućnost  navodnjavavanja 762 hektara. Radovi u Međi koštaće 17,17 miliona dinara – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Vodoprivrednog društvenog preduzeća „Srednji Banat“ Miodrag Pješčić, a firma kojom upravlja biće izvođač radova. 

 

Gotovo istovremeno otvoriće se radovi i na dvonamenskom sistemu „Jankov Most 1“ i „Jankov Most 2“, kaže naš sagovornik, gde je takođe kao izvorište predviđen plovni Begej, uz gravitaciono navodnjavanje. Ukupna dužina kanalske mreže tu će biti 15,9 kilometara, uz dve ustave i 13 propusta, a moći će da se navodnjava 650 hektara njiva. Vrednost ove investicije je 37,87 miliona dinara.

 

Treći potez na kojem će se izvoditi radovi na izgradnji dvonamenskog sistema je „Itebej 1“, koji će navodnjavati 665 hektara. I tu plovni Begej služi za izvorište gravitacionog navodnjavanja, a radiće se na 22 kilometra kanalske mreže sistema za odvodnjavanje, devet ustava i 22 propusta. Ta investicija koštaće 34 miliona dinara.

 

Ovi projekti finansiraju se iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podeli članak
sinovoz
FAM