Region Vesti Zrenjanin

Ovogodišnja “Kobasicijada” u Belom Blatu spremna da potuče sve rekorde

festival kobasica i domaće rakije
Foto: Spasoje Tomić

Tradicionalna gastronomsko-turistička manifestacija “Kobasicijada” održaće se u nedelju, 16. februara, u Belom Blatu. Prijavljivanje za učešće je već počelo.

 

Ova sve popularnija manifestacija, sa takmičenjem u pravljenju domaćih kobasica i biranjem najbolje domaće rakije, prošle godine potukla je sve rekorde u poseti i broju učesnika. Očekivanja organizatora su da će ovogodišnji, 7. po redu Festival kobasica i domaće rakije biti još bolje posećen. Očekuje se rekordan broj od šezdesetak takmičarskih ekipa. U Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina veruju da će ovogodišnja manifestacija imati preko 10.000 posetilaca.

 

„Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš… Biće tu i sarma, kiseli kupus, domaća rakija, vino i raznovrsne domaće kolače. Centralni događaj manifestacije i osnovni povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Biće organizovano i takmičenje za najbolju domaću rakiju. Pored toga, biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša i meda… Ali, i alata i pribora za svinjokolje, starih zanata i slično“, najavljuju u Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina.

 

Kako je najavljeno, bogat kulturno-umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini, u velikom “parti šatoru” posebno uređenom za ovu priliku.

 

Pročitajte još: Žetva trske u Belom Blatu u punom jeku, ovim poslom se bave i žene

 

Festivalski program počinje u nedelju, 16. februara, u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi. Zvanično otvaranje i početak takmičenja zakazano za 11 časova.

 

Kako se prijaviti za učešće na manifestaciji

 

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica obavljaju se putem linka binmarketing.rs/beloblatskakobasica a više informacija o takmičenju možete dobiti putem telefona 063 17 97 639. Kotizacija za takmičenje je 4.000 dinara po ekipi.

 

Organizator manifestacije obezbeđuje pet kilograma svežeg svinjskog mesa, 10 metara creva za nadevanje, posudu za meso, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto. Obaveza takmičara je da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, kao i začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

 

Broj mesta je ograničen, a krajnji rok za prijave je 10. februar.

 

Prijave izlagača za zakup štandova, kao i informacije vezane za predaju rakije na ocenjivanje, mogu se dobiti putem telefona 064 24 85 472 i 069 19 94 816 (Mesna zajednica Belo Blato).

 

Organizatori manifestacije su Udruženje kuvara amatera Belo Blato, Mesna zajednica Belo Blato i Turistička organizacija Grada Zrenjanina. Za marketing i promociju zadužena je agencija BIN marketing, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

 

“Kobasicijada” u Belom Blatu je proglašena za manifestaciju od posebnog značaja za grad Zrenjanin.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM