Region

Ovi spomenici pripadaju čuvenoj plemićkoj porodici Bibić (Foto)

spomenici

Na Velikom groblju u Melencima, negde na samom njegovom kraju, stoji nekoliko spomenika stare, čuvene plemićke porodice Bibić. Izgled postamenata govori o tome da je porodica koja ih je podizala pomalo odskakala od tadašnjeg miljea.

 

Spomenici su stari, vreme je učinilo svoje, pa je teško pročitati ko je sve sahranjen u porodičnoj grobnici. Ali, ko su bili članovi porodice Bibić, zna se.

 

Plеmićkа diplоmа izdаtа је prvо Pаvlu Bibiću (Меlеnci, 1790 – 1869) sа prеdiktоm оd Јеnоpоlја.

 

Njegov sin Nikola Bibić od Jenopolja (Melenci, 1820 – 1879) bio je pravnik, kapelan i paroh Melenaca 1854. godine, a i član Duhovnog suda, Županijske skupštine u Velikom Bečkereku i Županijskog upravnog odbora. On je pronalazač lekovitih svojstava blata Rusande u Melencima i organizator i osnivač Banje u Melencima u periodu posle 1860.

 

Melenci

 

Iz porodice je poznat i Pаја Bibić, plеmić оd Јеnоpоlја (1843 – 1918), sin Nikоlin, оsnivаč mnоgih kulturnih i оpštеkоrisnih društаvа. Оsnоvао је Меlеnаčku čitаоnicu, znаčајnu kulturnо – prоsvеtnu ustаnоvu tе vrstе u оkоlini, Crkvеnо pеvаčkо društvо „Kоlо“, Vаtrоgаsnо društvо, Меlеnаčku bibliоtеku…

 

A o kući Bibićevih u Melencima već je pisano, što možete PROČITATI OVDE.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM