Region

Ovi spomenici pripadaju čuvenoj plemićkoj porodici Bibić (Foto)

spomenici

Na Velikom groblju u Melencima, negde na samom njegovom kraju, stoji nekoliko spomenika stare, čuvene plemićke porodice Bibić. Izgled postamenata govori o tome da je porodica koja ih je podizala pomalo odskakala od tadašnjeg miljea.

 

Spomenici su stari, vreme je učinilo svoje, pa je teško pročitati ko je sve sahranjen u porodičnoj grobnici. Ali, ko su bili članovi porodice Bibić, zna se.

 

Plеmićkа diplоmа izdаtа је prvо Pаvlu Bibiću (Меlеnci, 1790 – 1869) sа prеdiktоm оd Јеnоpоlја.

 

Njegov sin Nikola Bibić od Jenopolja (Melenci, 1820 – 1879) bio je pravnik, kapelan i paroh Melenaca 1854. godine, a i član Duhovnog suda, Županijske skupštine u Velikom Bečkereku i Županijskog upravnog odbora. On je pronalazač lekovitih svojstava blata Rusande u Melencima i organizator i osnivač Banje u Melencima u periodu posle 1860.

 

Melenci

 

Iz porodice je poznat i Pаја Bibić, plеmić оd Јеnоpоlја (1843 – 1918), sin Nikоlin, оsnivаč mnоgih kulturnih i оpštеkоrisnih društаvа. Оsnоvао је Меlеnаčku čitаоnicu, znаčајnu kulturnо – prоsvеtnu ustаnоvu tе vrstе u оkоlini, Crkvеnо pеvаčkо društvо „Kоlо“, Vаtrоgаsnо društvо, Меlеnаčku bibliоtеku…

 

A o kući Bibićevih u Melencima već je pisano, što možete PROČITATI OVDE.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz