Region

OVI PODACI ĆE VAS ZAPANJITI: Seoske škole bez đaka!

ŽITIŠTE, SEČANJ – Osnovna škola u Jankovom Mostu naredne školske godine neće imati nijednog prvaka. U školi se, inače, uči na rumunskom jeziku do četvrtog razreda, a nakon toga đaci nastavljaju školovanje u zrenjaninskoj školi “Đura Jakšić”.

skola-muzlja

– U školi imamo ukupno petoro đaka. Trenutno u prvom razredu imamo jednog učenika, u drugom nijednog, a u trećem i četvrtom po dvoje – kažu u ovoj školi.

Sve manje dece problem je gotovo svih sela u srednjem Banatu. U školi u Konaku presrećni su što će na jesen u klupe sesti šestoro prvaka.

– Za nas je to odlična vest, s obzirom na to da smo prošle godine imali četvoro prvaka. U školi ima ukupno 50 đaka, u nižim odeljenjima imamo kombinovanu nastavu, ali to je sudbina malih seoskih škola, a takvih je sve više – ističe direktorka Julkica Kozina.

Slična situacija je i u ostalim selima sečanjske opštine. Pokušali smo da saznamo kakva je situacija u školi u Boki i njenom isturenom odeljenju u Šurjanu, ali direktorica Jadranka Doder nije bila raspoložena za priču.

– Biće više prvaka, to je sve što mogu da vam kažem – kratko je rekla pre nego što je spustila slušalicu. Koliko će ih biti i koliko ih ima sada, nismo uspeli da saznamo.

U Banatskom Višnjićevu škole nema odavno, ali ove godine biće prvaka koji će učiti u školi u Krajišniku.

– Imaćemo dva prvaka. I dogodine će biti dvoje, a onda sedam godina – ništa. Mi u selu to već znamo – navodi sekretar Mesne zajednice Banatsko Višnjićevo Slavko Vuković.

Trenutno u školu u susednom Krajišniku ide četvoro osnovaca iz Banatskog Višnjićeva, a dvoje ih završava srednju školu. I to je sve od od mladosti u ovom selu u opštini Žitište.

Da se raduju, mogu u školi u Jarkovcu. Po rečima direktora Ljubomira Krišana, u ovu obrazovnu ustanovu na jesen će biti upisano 18 prvaka, što je broj koji se godinama upisuje. Krišan dodaje da škola ima 220 učenika i da nema razloga za brigu.

Sve manje prvaka ima i u gradskim školama. Škole se na različite načine trude ne bi li roditelji izabrali baš tu ustanovu za svoje mališane. Jer, odeljenja prvaka garantuju odeljenja petaka, a samim tim i opstanak škole i posao nastavnicima i ostalima.

Podeli članak
sinovoz
FAM