Region

„Ovčarski dan“ u Belom Blatu vratiće posetioce u neka davnašnja vremena

Ovčarski dan

Nije jednostavno opstati u ovom vremenu brzih komunikacija i još bržeg življenja. A da bi bar malkice tu životnu brzinu usporili, članovi Udruženja stočara iz Belog Blata organizuju „Ovčarski dan“ u nameri da se upravo podsetimo na neko drugo vreme, na druge mirise i arhaične zapise.

 

Za one koji nisu toliko opredeljeni za gastronomske specijalitete iz vremena prošlih, mogu doći u Belo Blato u subotu, 25. avgusta, malo se prošetati alejom drvoreda, boraviti ispod velelepnih dudova, bagremova, topola i jablanova, osetiti svu širinu beloblatskih ulica i udisati već pomalo zaboravljene predačke mirise.

 

Manifestacija počinje u 9 časova okupljanjem takmičarskih ekipa u mesnom Domu kulture, a od 9.45 sati je podela mesa prijavljenim ekipama. U 10 časova se potpaljuje vatra, nakon čega sledi četvoročasovno kuvanje ovčijeg paprikaša na beloblatski način. To je, u stvari, kombinacija tradicionalnog načina pripreme ovog specijaliteta po receptu naših predaka; ne odviše gust, sa dosta krompira, dovoljno ali ne i previše zaljućen, bez veštačkih dodataka ili primesa.

 

Ovčarski dan

 

Uz druženje i razmenu „stočarskih iskustava“, svakako i uz osveženje, recimo točeno pivo, posetioci će moći i sami da probaju ovdašnji čobanac i da pod šatrom uživaju u tom gastronomskom specijalitetu po ceni od 300 dinara za kompletan ručak. Sigurno će i vredne beloblatske domaćice ponuditi još neke svoje, pre svega kolačarske specijalitete, tako da će ugođaj biti potpun.

 

U 14 časova je proglašenje pobednika i podela nagrada i zahvalnica. Ništa spektakularno ili što bi mladi rekli „nafurano“; spontano, skromno i sa puno nostalgije, emocije i dobre energije.

 

„Pozivamo sve naše prijatelje da nam se pridruže u subotu, 25. ovog meseca, da se družimo i zajednički zaustavimo vreme“, poručuju organizatori.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

Podeli članak
sinovoz
FAM