Region

OVAKO RADE PIJACE PO OKOLNIM SELIMA

Meštani Stajićeva dosad nisu imali zelenu pijacu, ali će ona uskoro proraditi zahvaljujući starim tezgama sa zrenjaninske Male pijace.

pijaca foto

– Nekada nije bilo kuće koja nije imala svoju baštu i snabdevala se svime što joj je potrebno iz sopstvene proizvodnje – kažu u Mesnoj zajednici Stajićevo. – No, navike seljana se polako menjaju, umesto luka i salate seje se engleska trava, pa se pojavila potreba da i mi imamo pijacu. Dobili smo tezge, sad se sređuje prostor u centru i uskoro se očekuje da pijaca proradi.

Pijacu su pre tri nedelje dobili Orlovaćani.

– I mi smo dobili tezge sa zrenjaninske pijace i već su se pojavili i prodavci i kupci – kaže Jela Tarajić, sekretarka Mesne zajednice Orlovat. – Pijaca radi petkom i zasad stidljivo, ali verujemo da će se razraditi u narednom periodu.

Malu seosku pijacu “na centru” imaju i Tomaševčani. Ko ima viška za prodaju donese na pijacu, ali ima i tzv. preprodavaca – pa se na tezgama nađe i roba iz Mađarske, ili papirna galanterija. Pijaca u Tomaševcu radi četvrtkom.

– Više ima preprodavaca nego seljana, ali pijaca radi nedeljom od 6 do 8 – kaže sekretar Mesne zajednice Čenta Dušan Vučenić. – Nije baš neka trgovina, ali bolje da je imamo nego da je nemamo.

Zanimljivost seoskih pijaca je da rade jednom nedeljno, kratko i to u ranim jutarnjim satima. Do 8, pola devet i kraj. I oni što prodaju i oni što kupuju imaju druga posla.

Podeli članak
sinovoz
FAM