Region YTOP

OVA KUĆA PREDSTAVLJA PRAVU MUZEJSKU VREDNOST (FOTO)

kuca-goklera (1)

BELO BLATO – Belo Blato, selo sa raznolikim kulturno – istorijskim nasleđem, polako se izdvaja kao jedna od najzanimljivijih ruralnih etno destinacija.

 

 

Dosta toga je već urađeno na zahtevnom planu profilisanja sredine kao potencijalnog turističkog odredišta. Posebno su u poslednje vreme bile izražene aktivnosti vezane za seoske manifestacije koje bi mogle da privuku veći broj gostiju. Kao primer tih aktivnosti može se izdvojiti i nadolazeća manifestacija pod nazivom “Kobasicijada”, koja će biti održana 10. februara.

 

 

– Svakako da je za promovisanje jedne sredine potrebna i infrastruktura unutar zajednice, te je i na tom planu dosta urađeno u našem selu. Već postojeća Etno kuća, zatim Međunarodni istraživački centar, etno gazdinstvo „Lujza“, uređeni Dom kulture i centar sela, zatim novosagrađeni Lovači dom, nekoliko privatnih pansiona za boravak i prenoćište gostiju, parohijski domovi, prelepa priroda i vredni ljudi, samo upotpunjuju ovu turističku sliku – kaže direktor beloblatske škole i ovdašnji društveni hroničar Milan Nedeljkov.

 

 

A sve ovo ne bi bilo moguće i bez podrške zrenjaninske lokalne samouprave, tako da je ovih dana Klubu žena predata na korišćenje kuća Goklera. To je značajan objekat, nekadašnji dom jednog od direktora seoske škole, koji je službovao u Belom Blatu nakon Velikog rata.

 

– Za sobom je ostavio značajan trag, kako u pedagoškom radu, tako i kao esteta i pokretač mnogih društvenih aktivnosti u selu. Nakon smrti Žigmonda Goklera, 1935. godine, kuću je koristila njegova ćerka, učiteljica Ilona. Opremljena u građanskom stilu s kraja 19. i početka 20. veka, s puno simbolizma i harmonije, kuća i dalje odiše duhom već pomalo zaboravljenog vremena – objašnjava Nedeljkov.

 

 

Ne previše raskošna, ali sa očuvanim nameštajem i pratećim elementima pokućstva iz tog perioda, ova kuća danas predstavlja pravu muzejsku vrednost. Zahvaljujući se Gradskoj upravi Zrenjanina, koja je otkupila kuću, meštanke i meštani Belog Blata odlučni su u nameri  da ovu značajnu donaciju iskoriste kao komparativnu prednost u realizaciji svojih turističkih ciljeva i održivog razvoja ovog neobičnog sela.

Podeli članak
sinovoz
FAM