Region YSLAJDER

OVA KUĆA JE PRAVA LEPOTICA, ZAVIRITE U NJU (FOTO)

ČENTA – Porodična kuća Momirovih u Čenti jedna je prava lepotica. Zbog svoje autentičnosti, kuća u Zmaj Jovinoj ulici nalazi se u statusu prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

 

Kuća je sazidana u prvom kvartalu 20. veka i nosi odlike preke kuće sa zemljoradničkim karakterom.

 

Osnova kuće ima izgled obrnutog latiničnog slova L, čija je šira fasada postavljena na uličnu regulacionu liniju. U dvorišnom krilu, pod istim krovom se nižu pomoćne stambene i ekonomske prostorije.

 

 

Ulična fasada je dekorisana u secesijskom stilu i polihromno obojena u zelenom tonu. Na fasadi se ističe središnji rizalit, sa atikom na vrhu.

 

Na uličnoj regulaciji je, užom stranom, postavljena i kotarka za kukuruz, čija je obojenost usaglašena sa fasadom kuće. U istim tonovima su obojene kapije (pešačka i kolska) izrađene od kovanog gvožđa.

 

 

Dvorište je popločano opekom u slogu riblje kosti, a raspored ekonomskih objekata na placu prilagođen je funkcionalnim potrebama jednog tradicionalnog poljoprivrednog domaćinstva.

 

kuća

 

Tako koncipiran tradicionalni prostorni sklop sa kućom i okućnicom bez dodatnih sadržaja, čuvaće se kao svedočanstvo o nivou kulture stanovanja i privređivanja jednog naprednog srpskog paorskog domaćinstva, u uslovima koji su vladali pre skoro jednog veka.      

Podeli članak
sinovoz
FAM