Region YSLAJDER

OVA KUĆA JE POSEBNA, A NA NJOJ NEMA NIKAKVIH OBELEŽJA!

kuca-mileve-maric
Kuća Mileve Marić u Titelu

TITEL – Na kanalu „Nacionalna geografija“ krajem prošlog meseca počelo je emitovanje serije „Genije“, posvećene velikom Albertu Ajnštajnu. To je prva igrana serija u produkciji „Nacionalne geografije“, a naslovna uloga poverena je čuvenom Džefriju Rašu.

 

Kuća Mileve Marić u Titelu

 

U do sada emitovanim epizodama jedan od glavnih likova je i Mileva Marić. Mnogi ne znaju da je Mileva Marić rođena u našem komšiluku i da je Ajnštajn nekoliko puta boravio u njenoj rodnoj kući.

 

Mileva Marić rođena je u Titelu i, iako bez obeležja, njena rodna kuća i dalje postoji. Zbog očevog službovanja, porodica se često selila, a Mileva je isto toliko puta menjala i škole koje je učila.

 

Studije fizike je upisala u Cirihu, kao jedna od retkih žena. Nije ih završila, ni brak sa Ajnštajnom nije bio srećan i relativno se brzo završio. Umrla je u Cirihu u relativnom siromaštvu, da bi, na kraju, i njen grob zbog neodržavanja bio preoran i na istom mestu sahranjeni drugi pokojnici.

 

Iako podaci ili legenda kažu da je Ajnštajn sa Milevom boravio u porodičnoj kući u Novom Sadu, istina je da je Ajnštajn češće bivao u kući u Titelu.

 

Pametnije zemlje već bi od ovih činjenica napravile turistički brend. Nama to teže ide. U Titelu se imenom „Mileva Marić“ zove srednja škola, a da mnogi ne znaju zašto. Na kući nikakvog obeležja. Niti bilo čega drugog što ima veze sa jednom od najgenijalnijih žena 20. veka.

 

Ako se tako mi odnosimo prema velikim ljudima, kao da ih imamo na pretek, nije ni čudno što se rodno mesto Mileve Marić u seriji zove – Kać.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz