Region

OTKRIVENA NOVA BISTA KOŠUTA LAJOŠA

NOVI ITEBEJ – Prilikom obeležavanja godišnjice mađarske revolucije protiv bečke vlasti, u Novom Itebeju je u utorak svečano otkrivena nova bista Lajoša Košuta, simbola ovog ustanka.

kosut_lajos

Lajoševa bista u Novom Itebeju podignuta je još 1904. godine. Spomenik koji je izradio Janoš Horvai opstajao je u najtežim istorijskim trenucima, a bilo je slučajeva i da je skrivan u obližnjoj reformatorskoj crkvi. Međutim, samo dve nedelje nakon prošlogodišnjeg polaganja venaca, bista je nestala. Pošto nije pronađena, Nacionalni savet vojvođanskih Mađara je, uz podršku Mađarske, pomogao da se izradi nova bista, replika dela istog autora, koja je otkrivena u utorak.

Svečanosti, kojoj je prethodila ekumenska misa, pored velikog broja građana prisustvovali su i mađarski državni sekretar za spoljne poslove Žolt Nemet, bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i poslanik u republičkom parlamentu Laslo Varga.

Od devedesetih godina prošlog veka Mađari u Vojvodini u Novom Itebeju obeležavaju jedan od najznačajnijih datuma u svojoj istoriji – 15. mart 1848. kada je započeta mađarska revolucija, čiji je simbol Lajoš Košut.

kosut_lajos

Podeli članak
sinovoz
FAM