Region YSLAJDER

OTKAZAN FESTIVAL, ORGANIZATORI OPLELI PO OPŠTINI!

NOVI BEČEJ – Organizatori muzičkog Reflekt festivala, koji je trebalo da bude održan 18. i 19. avgusta u Novom Bečeju, saopštili su da je odlukom opštinskih organa ova manifestacija otkazana.

 

festival

 

„Zbog ovakvog ponašanja opštinskih organa i njihove maksimalne opstrukcije događaja, obaveštavamo javnost da Reflekt festival više nikada neće biti održan u Novom Bečeju, a da ćemo naše žurke preseliti u druge gradove širom Srbije. Sam festival će pronaći mesto u kojem će biti razumevanja za nas“, naveli su organizatori u saopštenju.

 

Oni navode da je ovo velika sramota za opštinu Novi Bečej, a još veća šteta, jer sredstva koja su mogla da se prikupe za vreme trajanja festivala kroz razne poreze i dažbine mogla su završiti za obnovu škole, doma zdravlja i drugo.

 

„Na najgnusniji način radili su sve što je protiv našeg interesa. Načelnica Opštinske uprave je specijalno zbog nas tražila da opština nabavi aparat za merenje buke, koji nije donet ni zbog „Gospojine“ koja okuplja više hiljada posetilaca, a ni zbog ilegalnih žurki koje organizuju ugostitelji širom Novog Bečeja. Od sada ćemo prijavljivati policiji svaku nepravilnost koja se u našoj opštini desi“, poručili su organizatori Reflekt festivala.

 

Ovim povodom oglasila se i Opština Novi Bečej. U saopštenju se navodi da je Opština u svemu postupila po zakonu i u skladu sa svojim nadležnostima, a da je sve ostalo što se navodi u saopštenju organizatora, prosto netačno. Organizator je imao dovoljno vremena da festival organizuje u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju Opštine Novi Bečej.

 

Naime, 10. avgusta se Udruženje muzičkih umetnika i izvođača „Laki keš“ obratilo Opštinskoj upravi sa zahetvom da se izdaju mere zaštite od buke za održavanje festivala elektronske muzike sa ozvučenjem za 18, 19. i 20. avgust. Nadležni odsek Opštinske uprave je 15. avgusta izdao obaveštenje o potrebnim merama zaštite od buke u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini i Uredbom o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini.

 

Isto udruženje obratilo se Opštini 11. avgusta sa zahtevom da koristi prostor u dvorištu suda, međutim, Opština je odgovorila da u tom prostoru nema imovinu i uputila Udruženje na Opštinski sud i Radnički univerzitet Novi Bečej, kao vlasnike prostora. Udruženje je od Opštine tražilo i produženje radnog vremena radi održavanja koncerta, na šta je odgovoreno da je Opština ovlašćena da odobrava produženje radnog vremena ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima, a to ovde nije slučaj.

Podeli članak
sinovoz
FAM