Region

Osobe sa invaliditetom angažovane na javnim radovima

javni radovi u Novom Bečeju

Na teritoriji opštine Novi Bečej u ovom trenutku sprovodi se šest javnih radova, po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje, koji su namenjeni osobama sa invaliditetom, kao i jedan za ostale nezaposlene. Tokom četiri meseca, u periodu od juna do septembra, angažovani radnici obavljaće aktivnosti iz oblasti održavanja javne infrastrukture, uređenja životne sredine, socijalno – humanitarne delatnosti i kulture.

 

Javni radovi naročito su značajni za osobe sa invaliditetom, kao jednu od ranjivih grupa na tržištu rada, jer dobijaju priliku da se zaposle, steknu ekonomsku nezavisnost, uključuju se u zajednicu, što istovremeno doprinosi smanjenju diskriminacije pripadnika ove populacije i senzibilizaciji javnosti o potrebi njihovog radnog angažovanja – kaže za portal zrenjaninski.com savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

 

U okviru javnog rada, čiji je izvođač Dom za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, angažovane su tri osobe sa invaliditetom. Jedna od angažovanih radnica Žužana Farkaš, za korisnike Doma i članove Kluba penzionera, radi manuelne masaže, postupke fizikalne terapije – ultrazvuk, sonoterapiju i elektroterapiju.

 

– Završila sam gimnaziju, zatim kurs za masažu, a trenutno sam na prekvalifikaciji za fizioterapeuta. Na javnim radovima radim treći put, počela sam 2016. godine, i prezadovoljna sam – veli Farkaš.

 

Već sedmi put na javnim radovima angažovana je i Smiljana Pavlović. U objektima Doma radi kao cvećarka i na održavanju dvorišta.

 

– Svake godine kada se održavaju javni radovi biro nas angažuje na nekoliko meseci. Na prošlim javnim radovima radila sam u nekoliko odeljenja u Domu kao ispomoć. Verovatno sam ostavila dobar utisak na osoblje i zato su me zvali opet – ističe Pavlović.

 

javni radovi u Novom Bečeju

 

„Lepše i uređenije okruženje“ naziv je drugog javnog rada koji se odvija u Domu „Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“, a čiji je izvođač Udruženje građana „Sjaj u oku“. Cilj je da se poboljša usluga pod nazivom „Stanovanje uz podršku“, koja je namenjena osobama sa mentalnim oboljenjima, smeštenim u kućama koje pripadaju Domu, kao i da se unaprede uslovi života korisnika. Radnici uređuju okućnice i dvorišta, a u baštama i plastenicima uzgajaju povrće koje se koristi za ishranu korisnika Doma.

 

Direktorka Doma Ljiljana Bognić naglašava da u ovoj ustanovi imaju izuzetno dobra iskustva sa angažovanjem osoba sa invaliditetom na javnim radovima.

 

– Oni obavljaju brojne poslove koji su u letnjem periodu nužni za normalno funkcionisanje i doprinose kvalitetnijem radu naših službi – naglašava Bognić, i napominje da su se od 2014. godine, po okončanju javnih radova, u ovoj ustanovi zaposlile četiri osobe.

 

Među ustanovama u kojima se sprovode javni radovi je i Turistička organizacija opštine Novi Bečej, gde se, između ostalog, izrađuje baza podataka svih eksponata, odnosno kulturno – istorijske građe koja se čuva u objektima od značaja u Kumanu i Novom Miloševu, i u Muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju. Pored elektronskog inventara, na javnom radu će se raditi na uobličavanju turističke ponude, promociji ponude na društvenim mrežama, predstavljaju kulturnih sadržaja i drugog.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz